
På’t igen
Det blir inte alltid som man tänkt sig, i synnerhet inte när man odlar. Ann-Helen Meyer von Bremen tröstar. Och tipsar, om inte annat så till nästa år.
”Hur står man ut med odlingsbesvikelsen?”
En god vän ställer den berättigade frågan. Ja, hur gör man för att inte bryta ihop när ens ömt ompysslade plantor plötsligt en dag har dukat under i angrepp från harar, rådjur, bladlöss, spinn, ogräs eller vad det nu är frågan om.
För drygt tio år sedan tog jag steget från amatörodlare till proffs, eller rättare sagt, jag gifte mig med en yrkesodlare. Därmed insåg jag också att det finns skillnader mellan amatörer och proffs och att en del av proffsens förhållningssätt kan vara värt att dela med sig av.
Sprid riskerna. Odla helt enkelt många olika saker. Då är sannolikheten större att det åtminstone är någon gröda som går bra. En del kan du dessutom så flera gånger under säsongen och kommer sannolikt att träffa rätt någon gång när odlingsförhållandena är bra. Jag känner en yrkesodlare som specialiserat sig på olika trädgårdsbönor och som sår dem under en lång tidsperiod, väl medveten om att en del omgångar riskerar att misslyckas, men om vädret är gynnsamt är det värt att chansa tycker han, för då kan han skörda under en längre tid. Prova också att odla på olika ställen i din trädgård eller kolonilott. Odlar du på balkongen? Flytta ner några krukor till gården.
Ha is i magen. Vissa motgångar, som angrepp av bladlöss eller jordloppor kan faktiskt gå över efter ett tag.
Ge upp i tid. Det är en balansgång mellan att ha is i magen och att ge upp i tid. Vad du ska välja beror på typen av problem och hur allvarligt det är. För mycket ogräs i det nysådda? Det är svårt att rädda upp. Då kan det bästa faktiskt vara att hacka bort grödan och så om den eller så något nytt.
Gilla läget. Att odla är att inse att vi inte är ensamma på den här planeten. Det är fler som gillar det du odlar och du får helt enkelt räkna med att dela med dig lite, även om det bär emot. Odling är också beroende av väder och klimat, det är det som är charmen, men också det som kan vara så jobbigt.
Lär dig av katastrofen. Vad beror motgångarna på? Har du slarvat med ogräsrensningen? Vattnat för dåligt? Inte sett till att grundgödsla, lägga på kompost och gräsklipp? Sått eller planterat växter som inte passar för din jord, din klimatzon eller ditt läge? Motgången kan faktiskt vara en läxa inför nästa odlingssäsong.
Men det är trots allt så att man blir ledsen ibland. Den gångna vintern och våren var det ett toppenår för alla sorkar i Uppland där vi bor. Det innebar samtidigt att det inte var så där jättetoppen att vara odlare. Jag känner dem som var förtvivlade för att sorkarna vände upp och ner på deras odlingar, satte i sig frösådder och ställde till stora besvär. Själva fick vi också frösådder förstörda, jordgubbar i växthuset upp ätna och värst av allt – ett antal äppelträd dödade när sorkarna satte i sig rötterna.
Ann-Helen Meyer von Bremen
Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist och författare med inriktning på lantbruk, mat och miljö.
Våra odlare denna vecka:
Tomater: Ånstänga, Linköping.
Sallat: ”Lollo Bionda”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Purjolök: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Aaldering, Biddinghuizen, Holland.
Savojkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Tångagård, Falkenberg.
Färska morötter: Tångagård, Falkenberg.
Färska rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Broccoli: Marcello´s Farm, Kristianstad.
Spetskål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sötpotatis: Dakahlia, Egypten.
Lime: Agropecuária Nossa Senhora do Bonsucesso Ltda, Bahia, Brasilien.
Champinjoner: Nesco B.V., Holland.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Permare Organics, Ecuador.
Äpplen: ”Akane”, Cavaillon, Frankrike.
Mango: ”Osteen”, Ecosabor Tropical S.R.L., San Cristóbal, Dominikanska republiken.
Plommon: ”Red Black”,O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Päron: ”Guyot”, Norbert Ayme, Graveson, Frankrike.
Klementiner: Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.
Med reservation för ändringar.