Proteiner, proteiner, proteiner
Hyllorna med proteinberikade produkter blir bara längre och längre, både i affären och på gymmet. Anna K Sjögren förklarar varför. Läs mer
Citrus i repris
Av Anette Dieng
Citrussäsongen sätter igång i november, då får vi på Ekolådan våra första frukter från Italien och Spanien. Gröna, väldigt syrliga citroner och gröna satsumas som ändå kan vara ganska söta brukar komma först. Att skalet är grönt i början beror på att de skördats innan nätterna ännu blivit kalla – det är just kontrasten mellan varma dagar och kalla nätter som behövs för att citrusskalet ska bli gult. Snart kommer både klementiner och navelapelsiner och runt jul är det full fart. Då dyker också de första lite bleka blodapelsinerna upp. Den första sorten heter Moro och när den är som bäst, i januari, har klyftornas färg hunnit bli djupt röd.
Efter jul börjar klementinerna avlösas av mandariner. Blodapelsinsorten Tarocco tar över efter Moro för att senare avlösas av den sista sorten; Sanguinello. Vissa år varar blodapelsinsäsongen ända till slutet av april. Navelapelsinerna, lättskalade och ljuvliga, lämnar i sin tur över till sorter som Washington Navel, Valencia, Lanelate, Navelate, Ovale. Den sistnämnda, som fortfarande är väldigt saftig, brukar vara rätt svårskalad och passar därför bra att pressa till juice. Citrusfrukter som dyker upp längs vägen är grapefrukt (blonda, rosa och röda), pomerans, bergamott, pomelo, kumquat och minneolas som är en hybrid av tangerin och grapefrukt. Ofta hinner det bli en paus i citrusleveranserna efter att säsongen är slut i Europa och nästa, i Sydafrika, tar vid.
På ekologiska citrusodlingar används förstås vare sig konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Frukten efterbehandlas heller inte med exempelvis klorbad och vax. Det gör den ekologiskt odlade citrusen lite känsligare ur hållbarhetssynpunkt men å andra sidan kan dess skal med fördel användas som smaksättare i matlagningen.
Våra odlare denna vecka
Plommontomater: Sergio Lozano, Motril, Spanien.
Sallad: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Savojkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica, Ginosa, Italien.
Broccoli: Agricola Jeesyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Kronärtskockor: Bio Migliore Coop. Agr., Comiso, Italien.
Pak choy: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.
Gurka, Röd paprika: Lorenzo Acosta, Motril, Spanien.
Morötter: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Kålrot, Rödbetor, Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.
Citron: Exalco Bio, Málaga, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Äpplen: ”Wellant”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Klementiner: ”Clemenules”, Biocitrus Ebre S. L., Tortosa, Spanien.
Päron: ”Doyenne du Comise”, W van Dijk, Biddinghuizen, Holland.
Blodapelsiner: ”Moro”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Kiwi: ”Hayward”, Agricolli Bio S.R.L., Aprilia, Italien.
Med reservation för ändringar.