Meny
mountains-3703409_1920

Schweizarna säger sitt

I Schweiz är folkomröstningar vardag. Och nästa år kommer en av dem att röra bekämpningsmedlens vara eller icke vara. Anette Dieng berättar.

För ungefär två år sedan gick en grupp schweiziska medborgare samman. De var män och kvinnor, alla i 40–50-årsåldern men med olika bakgrunder, yrken och från skiftande politiska läger. Det som förenade dem var deras starka oro för vissa bekämpningsmedels negativa inverkan på miljön och på människors hälsa. Gruppens målsättning var att fortast möjligt förbjuda användningen av dessa bekämpnings-medel – inte bara inom landets jordbruk och landskapsvård, man ville också stoppa importen av alla livsmedel som producerats med hjälp av dem.

”Eftersom vi har direktdemokrati i Schweiz kan vem som helst få till stånd en folkomröstning här. Men då måste man först samla minst 100 000 namnunderskrifter”, förklarar Antoinette Gilson, en av gruppens medlemmar.

”Vi satte igång att samla namn, deadline närmade sig och vi hade bara en bråkdel av antalet vi behövde. Då fick vi kontakt med en grupp väldigt motiverade unga människor och tack vare deras hjälp lyckades vi till slut få ihop 140 000 under­skrifter. Utan deras engagemang hade det aldrig gått.”

Det föreslagna förbudet omfattar så kallade syntetiska bekämpnings­medel, sådana som till­­verkas av människan och innehåller molekyler som annars inte existerar i naturen. Att just de är orsaken till en mängd sjuk­domar, hormonella för­änd­ringar, utrotning av insekter, växter och mikroorganismer i jorden menar Antoi­nette Gilson att hon funnit ­tydliga bevis för i flertalet forskningsrapporter från oberoende forskare världen runt.

Vilka reaktioner har då initiativet fått? Av företrädarna för kemiindustrin avvisas det helt, och kontras med helt andra forskningsresultat än dem Antoinette Gilson drar sina slutsatser från. Man menar att förbudsförslaget är alldeles för drastiskt och att bekämpningsmedlen är oumbärliga för att kunna skydda grödorna från sjukdomar och skadedjur. Ett förbud skulle även påverka landets jordbruksproduktion vad gäller volym, kvalitet och pris. I Schweiz odlas runt 14 procent av marken ekologiskt och många av de bönder som inte gör det är också kritiska till förslaget.

”Medelåldern hos schweiziska jordbrukare är hög och den äldre generationen har alltid använt kemiska bekämpningsmedel, det är så de blivit lärda”, säger Antoinette Gilson.

”Men ekologiska odlare vet att det går att arbeta utan, de gör det ju varje dag. De behöver visserligen använda mer arbetskraft men slipper kostnaderna för kemikalierna och kan sälja sina produkter till ett högre pris.”

Nästa år, 2020, ska resten av schwei­zarna få säga sitt, och om ett över­vägande antal tycker som Antoi­nette Gilson och hennes gelikar kommer de syntetiska bekämpningsmedlen att ha fasats ut helt inom loppet av 10 år.

”Nu hänger det på hur mycket vi lyckas nå ut med vår information. Vi har stort gehör hos befolkningen men till skillnad från våra motståndare har vi inte mycket pengar. Men många små handlingar kan tillsammans skapa en stor våg. Det har vi lärt oss längs vägen.”

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Aubergine: Groenland B. G. BV., Schalkwijk, Holland.

Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Fänkål: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara Italien och Terra i Xufa, Valencia, Spanien.

Gräslök: Solmarka gård, Vassmolösa.

Grön sparris: Casa Mesola Soc. Coop. Agr., Mesola, Italien.

Gul lök: Nivex, Kairo, Egypten och Bio Naturchark, Campohermoso, Spanien.

Gurka: Ånstänga Lnatbruk och Handelsträdgård, Ånestad Lillgård.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Potatis: ”Ditta”, Sven Andersson, Enköping.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Sallat: ”Mâche”, Ortobellina, Gorlago, Italien.

Skärbönor: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Vitkål: Tångagård, Falkenberg.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien och O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons. A:R:L:, Ginosa, Italien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blåbär: Bio Aroche, Aroche, Spanien.

Mango: ”Amelie”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.

Päron: ”Golden Bosc”, La Conquista, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Rubinstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.