Meny
common-toad-5038043_1920

Slutbuat åt bä och mu

Galande tuppar, kväkande grodor och gödseldoft har på sistone orsakat allt fler klagomål i Frankrike – företrädesvis av storstadsbor som nyligen flyttat ut på landet. Nu har en lag instiftats för att skydda de ljud och dofter som hör landsbygdsarkitekturen till. Annica Kvint berättar.

Nu är det slut med turister som tar till insektsspray för att få syrsorna att tystna på franska rivieran. Tuppen Maurice på Ile d’Oléron kan fortsätta gala och korna på den franska landsbygden kan bajsa precis som tidigare. Den franska senaten har nämligen röstat igenom en ny lag, ”la loi sur le patrimoine sensoriel des campagnes”, som ska skydda landsbygdens ljud- och doftbild mot urbanisering,

Fransmännen ligger som så ofta steget före. Parallellt med att vi i Sverige inrättar så kallade kultur­ljudzoner för att freda musikscenen i våra stor­städer, lagstiftar fransmännen alltså om landsbygdsljudens rätt att existera.

Det talas om hönskackel och grod­kvack, men också om doften av gödsel:

”Landsbygden är den här musiken, suset från grenar, lövverk och skrin som bildar en arkitektur när vi ­blundar”, förklarar senator Pierre-Antoine Levi från Tarn-et-Garonne i ett videoklipp på svtplay.

I svenska öron låter det kanske märkligt att landsbygdens ljud kräver lagstiftning. Men faktum är att det i Frankrike bara under de senaste tio åren förekommit drygt 18 000 rättsfall som handlar om ”oljud” på lands­bygden. De drivande har ofta varit ny­­­blivna landsbygdsbor eller turister. Och det här är en typ av klagomål som ­riskerar att öka i omfattning i och med det växande intresse för landsbygden som pandemin fört med sig.

I Beaumont-de-Lomagne har frustrationen växt sig så stor att borg­mästaren Jean-Luc Deprince vid in­­farten till byn satt upp en skylt med den ironiska texten: ”Se upp! Fransk by!”:

”Jag välkomnar självklart nya in­­vånare i byn, men de måste acceptera vår verklighet. Inklusive tuppar som gal och bönder som ibland jobbar natt…”

Den franske kulturgeografen Jean-Louis Yengué ser de många klago­målen som ett resultat av förtätning:

”Man måste se rättsfallen i ljuset av den snabba utveckling som den franska landsbygden genomgått. Även om den fortfarande domineras av jordbruk så är odling och djurhållning inte det enda som försiggår där. Nu måste flera grupper lära sig att interagera.”

Bönder har alltid haft en stark röst i Frankrike och till följd av den nya lagen diskuteras nu att inkludera en förteckning av möjliga ljud som köpare av fastigheter på landsbygden måste acceptera innan köpet går ­igenom. Varje region har fått i hemläxa att identifiera och inventera de ljud som tillhör vardagen just där.

Man kan ju fråga sig vad som gör stadsbor så ljudkänsliga när de flyttar ut på landsbygden – i stora städer är väl risken för att bli utsatt för oljud rimligtvis större? Till dem som tar sin tillflykt till den franska landsbygden innan ”ljudförteckningar” blir en verklighet finns det väl bara ett råd att ge: Skaffa brusreducerande hörlurar!

Skrivet av Annica Kvint

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Bifftomater: Sergio Lopez Berbel, Casarones, Spanien.

Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Kastanjechampinjoner: Bio Europe B. V., Liessel, Holland.

Majrova: Earl des Légumes, Creances, Frankrike.

Morötter: ”Norway”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Pak choy: Biofood B.V., Almere, Holland.

Potatis: ”Carolus”, Sven Andersson, Enköping.

Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.

Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.

Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Skärbönor: Sergio Lopez Berbel, Casarones, Spanien.

Svedjerova: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sötpotatis: Thomas Luca, Nerja, Spanien.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Vitlök: Irijimpa S.L., Cuenca, Spanien.

Zucchini: Federico Garcia Camacho, Algarrobo, Spanien.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio, Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Kiwi: ”Hayward”, Biokip S. A., Pétra, Grekland.

Mango: “Amelie”, Zongo Adama, Beregadougou, Burkina Faso.

Päron: “Conference”, Fruitwekerij de Jongh, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.