Meny
Järna bageri

Välkommet bröd

Från och med nu finns fyra goda bröd från Järna Bageri i Ekolådans ­sortiment. Anette Dieng berättar om bagarna och deras sätt att arbeta.

”Varje dag strävar vi efter att erbjuda enastående goda bröd, bullar och kakor. För att lyckas använder vi alltid ekologiska råvaror och svenska kultur­spann­mål.”

Så sammanfattar Järna Bageris Tina Fernlund och Marqus Östin sin verksamhet. År 2016 tog de över kollegan och vännen Dan Brouwers lokaler på Åsgatan i Järna med ambitionen att skapa ett bageri som hittills bara funnits i deras drömmar. Och nu, när de har hunnit bli ordentligt varma i kläderna, är de redo att erbjuda några av sina fantastiska bröd till Ekolådans kunder.

”Tina och jag träffades för ungefär 13 år sedan på det populära Rute Sten­ugnsbageri i Lärbro på Gotland som hon drev tillsammans med bagaren Erik Olofsson och hans fru”, berättar Marqus.

”Jag var kock och amatör­bagare, på Rute skulle jag äntligen få lära mig baka på riktigt. Tina och jag jobbade väldigt bra tillsammans så när det bageriets nedläggning var ett faktum några år senare var tanken på ett fortsatt samarbete redan född.”

Till skillnad från Marqus har Tina en lång ”bakgrund” som tog sin början av en slump för drygt 30 år sedan.

”Jag jobbade som vårdbiträde och hade siktet på att bli sjuksköterska när mina kompisar, som drev Högalids Fin­bageri i Stockholm, ringde och behövde hjälp”, berättar Tina.

”Jag har alltid tyckt att det är roligt att baka men hade inte en tanke på att man kunde ha det som yrke.”

Det ena ledde till det andra och idag räknas Tina definitivt till en av Sveriges mest meriterade bagare. Förutom på Rute Stenugnsbageri har hon bakat på Gateau, Saltå Kafé, Rosendals Trädgård, Bakery & Spice och allra senast på råg­brödsbageriet Green Rabbit för att nämna några.

”Till en början arbetade jag bara med konventionella råvaror men på Saltå och Rosendal blev det istället eko­logiskt mjöl i bröden”, berättar hon.

”På Gotland kom jag i kontakt med kulturspannmål för första gången och det är dem vi använder fullt ut här på Järna Bageri.”

Kulturspannmål, som exempelvis Dala lantvete, Ölandsvete och Svedje­råg, har sitt ursprung i gamla nordiska sorter som formats i vårt klimat och anpassat sig till våra jordar. Eftersom de har långa strån som växer snabbare än ogräset och mycket bladmassa som effektivt kväver det lämpar sig kulturspannmålen väldigt bra för ekologisk odling. De har också ett djupt rot­system som förser växten med vatten, nyttiga mineraler och viktig näring.

”Med kulturspannmålen får vi inte bara godare bröd utan också möjlighet att jobba hållbart hela vägen från jordbruk till förädling”, menar Tina.

Ekolådans kunder erbjuds fyra ­sorters rågbröd ur bageriets mång­skiftande sortiment: ett gjort på svedje­råg, ett på siktad råg, ett kryddat med anis, fänkål, kummin och koriander samt ett som innehåller rågkross och blandade fröer. För att ta del av bageriets hela sortiment föreslås en utflykt till Järna. Alldeles intill pendeltågsstationen ligger Järna Bageri som har öppet ­tisdag–fredag 8–18 och lördag 8–15.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avlånga rödbetor: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Gulbetor: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Ingefära: SADE Trading SAC, Miraflores, Peru.

Kastanjechampinjoner: Bio Europe B.V., Liessel, Holland.

Kinakål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Kålrot: Marcello’s farm, Kristianstad.

Majrova: Patrick Letrecher, Montfarville, Frankrike.

Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persiljerot: Forsbergs gris & grönt, Östhammar.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Svartrötter: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.

Vitkål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.

Gul kiwi: ”Soreli”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Mango: ”Kent”, Pronatur Fruit, Chiclayo, Peru.

Päron: ”Conference”, De Olmenhorst Fruit B.V, Biddinghuisen, Holland.

Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.