Meny

Varmgrader på väg

Glaciärer som smälter och lågländer som riskerar att hamna under ­vatten för gott. Effekterna av klimatförändringarna illustreras ofta med de platser på jorden som drabbas mest dramatiskt. Men Sverige på­­verkas också konkret. Gunnar Rundgren berättar hur.

Vi planterar storfruktiga hassel­nötter på vår gård i mellersta Uppland (odlingszon 4) och förra året fick min fru japanska körsbärsträd i födelsedagspresent. Genom att plantera träd som hör hemma i ett varmare klimat klimatanpassar vi gården. Eller kanske kan man säga att vi spekulerar i klimatförändringen – vi vet ju egent­ligen inte hur det kommer att bli.

FN:s klimatpanel arbetar med olika scenario vilka också används av SMHI för att beräkna effekterna i Sverige. Enligt dessa kommer temperaturen i Sverige att öka mer än på jorden i genom­snitt. I det mest optimistiska scenariot, där utsläppen minskat kraftigt, ökar temperaturen i Sverige bara 1–2 grader till slutet av seklet och nederbörden blir endast något större. I det värsta scenariot, där utsläppen är tre gånger större än idag år 2100, kommer årsmedeltemperaturen att stiga med 3–7 grader och nederbörden att öka mellan 10 och 40 procent. Föränd­ring­arna blir störst i norr och på vintern.

Effekterna kommer att visa sig på många olika sätt. Sjukdomar som sprids av myggor och fästingar kan få fäste när klimatet blir varmare medan arter som föredrar det kalla klimatet, som röding och fjälluggla, kan trängas undan av mer sydliga arter. Lågt liggande städer, som Göteborg, hotas av upprepade översvämningar. Det finns risk att Mälaren blir en fjord med bräckt vatten och att stockholmarna får leta dricksvatten långt bort.

Jordbruksverket bedömer att netto­effekten för svenskt jordbruk blir positiv. På pluskontot finns främst att en längre vegetationsperiod kan ge högre skördar, möjlighet till flera skördar per år och odling av växter som tidigare inte kunnat odlas, majs och olika baljväxter exempelvis. Ökningen av koldioxidhalten i luften fungerar som gödsling, och skördarna av de flesta växter kan öka avsevärt. Tiden som djur kan gå ute och beta blir betydligt längre och skördarna av foder till djuren kan öka vilket skulle kunna göra svensk nöt- och lammuppfödning mer lönande.

Förra höstens regn gav föraningar om att ett varmare klimat inte bara ger nya möjligheter utan också nya utmaningar. Många bönder såg sina goda skördar ruttna. På våra leriga marker gick det inte att skörda, jordbearbeta eller plantera något på tre månader. Svängningar i vädret kan betyda mer än genomsnitten. Även om nederbörden väntas öka så ­kommer ökningen mestadels på ­vintern och torrperioderna under försommaren kan istället bli längre. De högre temperaturerna kommer sanno­likt att öka skadedjursangreppen.

Framtidens odlare kommer säkert att klaga på vädret precis som idag – missnöje med vädret förefaller vara konstant, oavsett klimat. Önskan att kunna odla sådant som kräver ett ­varmare klimat är också konstant. När vi väl kan odla storfruktiga hassel­nötter, kommer vi att vilja odla vin. Varför inte apelsiner förresten?

Skrivet av Gunnar Rundgren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Aubergine: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Blekselleri, röd: Camposeven, San Pedro del Piñatar, Spanien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Citron: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Prince de Bretagne, Saint-Pol- de-Léon, Frankrike.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Ekblad” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike & ”Miniroman”, Camposeven, San Pedro del Piñatar, Spanien.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Bio Naturcharc, Almería, Spanien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Tareks Tarimsal Urunler, Adana, Turkiet & Azahar, Arboleas, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.