Meny
paris-91211_19201

Vive la France

Från att ha en minister för ekologiskt och solidariskt skifte, till plastpåsförbud, matsvinnsstopp och pensionärshem för höns. Frankrike kämpar på för hållbarheten. Susanne Helgeson berättar.

Visste du att Frankrike är ett av ­världens främsta länder när det gäller att gå i bräschen för en mer hållbar utveckling? Som exempel var landet först med att göra det obligatoriskt för stormarknader att skänka bort mat som fortfarande är ätbar till behövande istället för att slänga den. Maten ska istället ges till välgörenhetsorganisationer och matbanker som är för­plikt­igade att hämta den och distri­buera den till behövande – cirka tio miljoner fler måltider per år beräknas den räcka till och resultatet är både miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbart.

Landet var också först i Europa med att både förbjuda plastpåsar och att fasa ut fossil plast vid tillverkning av ”engångsporslin” med ambitionen att år 2020 ha ersatt dålig plast med nedbrytbar biodito. Planer finns också på att införa ett avgiftssystem som ska öka priserna på varor som paketeras i icke återvunnen plast. Den franska ministern för ekologiskt och solidariskt skifte (bara att ha en sådan!), Brune Poirson, hävdar att det inte räcker med att förklara krig mot ­plasten utan att en om­­vandling av den franska ekonomin också krävs.

För den som bor i den franska huvudstaden har dagar då vissa gator saknar biltrafik blivit vardag. I alla fall någon gång i månaden. En symbol för ett annat, sundare och mer glädjefyllt liv anser många – bland annat alla de skejtare som invaderar paradgatan Champs Elysée. Nöjda är även ­cyklister och medlemmarna i ”Pari Roller” som helst åker inlines dit de ska. De sistnämnda, så många som 35 000, ­brukar också samlas varje ­fredagskväll då trafiken stoppas enkom för deras tre mil långa bana genom centrala Paris. Även om ­bilisterna bråkar har staden också ­förbjudit biltrafik på floden Seines nedre kajer där nu ett joggande, skejtande och cyklande folkliv istället tagit plats.

I staden finns också mängder av mindre, lokala initiativ som privat­personer står bakom. Vad sägs till exempel om Poule House där uttjänta värphöns får sluta sina dagar på ett värdigt sätt. Istället för att avlivas efter 18 månaders industriellt värpande (en hönas naturliga livslängd är upp till tio år), får de i Hönshuset värpa sina ägg i lugn och ro. En ask om sex säljs för 60 kronor och idag har över 300 000 nyvärpta ägg sålts i drygt 300 butiker runt om i landet.

Ett annat mycket starkt hållbarhetsengagemang syns ofta hos franska studenter. I slutet av januari hade 30 000 studenter skrivit under Mani­feste étudiant pour un réveil écologique, ett studentmanifest för ekologiskt uppvaknande, i vilket de kritiserar samhälle och företag för att inte göra tillräckligt trots forskarnas larm om en snar miljömässig och mänsklig katastrof. Studenterna, från några av Frankrikes absoluta elit­skolor, vägrar helt enkelt att arbeta för klimatskadliga företag och kräver en snabb övergång till en mer hållbar samhällsmodell. Bara att hoppas att de får gehör och att idén sprider sig!

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Gurkmeja: Beo S.A.C., San Borja, Peru.

Kålrot: Marcello’s farm, Kristianstad.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och Marcello’s farm, Kristianstad.

Palsternackor: Källsprångs gård, Åsbro.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Potatis: ”Ditta”, Sven Andersson, Enköping.

Röd paprika: Vegetales Biomar, Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och Marcello’s farm, Kristianstad.

Sallat: Batavia, Hugo Malarte, Bezouce Frankrike.

Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.

Vitlök: Paulssons Lantbruk, Sjökumla.

Zucchini: Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien.

Apelsiner: ”Navel”, Oscar Morell, Valencia, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Tarocco”, Salamita, Barcellona och ”Moro”, Az, Agr. il Biviere di G. Borghese, Lentini, Italien.

Grapefrukt: ”Star Ruby”, Exalco Bio, Pizarra och Biobren S.L., Brenes Spanien.

Gula kiwifrukter: ”Soreli”, Jonica bio, Ginosa, Italien.

Mango: ”Kent”,  Pronatur Fruit, Moyobamba,Peru.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.