Meny
Veggies

Veckans gästkock bjuder helgrönt

Veckans gästkock är matbloggaren Niina Snijder, eller Vegan Niinja som hon kallar sig på Instagram.
Förutom att blogga jobbar hon som fotograf och kokboksförfattare, just nu aktuell med boken Från blogg till bord. Niina, som är 29 år, bor i Boxholm med man och två barn.

Var kommer matintresset från?
”Det började redan när jag som barn växte upp på en bondgård med ekologiskt jordbruk. Mina föräldrar satte stort värde på bra och hälsosam mat.”

Hur kommer det sig att du är vegan?
”Jag slutade äta kött när jag var sex år efter att ha sett gårdens djur bli slaktade. I tonåren blev jag vegan för första gången, men jag hade dålig koll och fick snart järnbrist. Genom åren har jag satt mig in mer i näringsläran och har idag full koll.”

Är det några svårigheter att vara vegan?
”Det är viktigt att vara påläst och veta vad kroppen behöver i näringsväg, och att alltid äta varierat och tillräckligt med baljväxter, nötter, frön, grönsaker och frukt. Att leva som vegan är inte för alla, men jag tror starkt på att i alla fall införa några veganska dagar i veckan. Det är bra för planeten, hälsan och plånboken!”

Ditt bästa tips i köket?
Ha bra smaksättare hemma. Med t ex ingefära, citron och vitlök kan du ge mycket smak till många rätter.

Hur får man barnen att äta mer grönt?
Vi brukar alltid ha lite grönsaker framme med en god dipp. Barn älskar att dippa!

Prova Niinas recept!

Snabb kokosgryta med jordärtskockor.  Grön wok med pak choy.  Enklaste fänkålssalladen. Rödbetsbiffar med svarta bönor & valnötter.  Rostad rotpersilja & potatis.