Meny
Fikon

Ljummen kål med fikondressing

4 portioner

ca 200 g palmkål eller grönkål
2 salladslökar
1 torkat fikon
1 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1 klick smör
salt och peppar
1/2 dl saltade mandlar, grovt hackade

Dra bort kålen från mittstjälken och skär i grova bitar. Koka hastigt i saltat vatten. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten. Låt rinna av väl. Ansa och skiva salladskålen riktigt tunt. Lägg det torkade fikonet i varmt vatten i ca 15 minuter. 

Dela fikonet och mixa med vinäger och olja till en jämn dressing. Smält smöret i en vid kastrull. Lägg i kålen och låt det bli ljummet. 

Rör ner dressingen och smaksätt med salt och peppar. Strö i mandel. Gott till exempelvis gratinerad ost, bakad rotselleri eller viltstek.

Recept: Ingela Persson