Meny
0125_pasta

Att prova något nytt

Utbudet av matvaror i Sverige är enormt. Och varierat! Ändå tycks många av oss vara fast i gamla hjulspår. Jens Linder funderar kring varför.

Vi lever i ett fantastiskt matland. Tänk vilka råvaror och ingredienser som finns att få tag på nuförtiden! Och tusentals recept, bara en datasökning borta. Men många medborgare tar inte del av denna mångfald. De går till sina invanda butiker. Och lagar sin invanda mat.

En faktor i fantasilösheten tror jag är ursprung. Folk med etnisk svensk bakgrund har en benägenhet att hålla sig till stora kedjor som Ica, Hemköp och Coop. Medan människor med ut­­ländsk bakgrund i högre grad handlar i småbutiker med produkter från sina hemregioner. Det är på samma vis med socialt umgänge. De flesta håller sig till människor de uppfattar vara lika dem själva. Det visar statistiska undersökningar, som exempelvis Mångfalds­barometern 2024. I vissa fall kanske det beror på fientlighet mot det främmande. Men det handlar i många fall, gissar jag, mer om osäkerhet och rädsla.

Men vågar man bara lite, lockar stora kulinariska vinster. Om man som etnisk svensk besöker en bra butik med långväga livsmedel, kan man upptäcka genuina versioner av till exempel tahini, fermenterade oliver, talrika versioner av saltad ost (liknande feta), yoghurt och fruktjuicer. Man finner billigare och bättre ris, underbara hot sauce-varianter, flata bröd av libanesisk, persisk och etiopisk modell – för att bara nämna lite.

Även bland frukt och grönt kan man göra fina fynd: smala auberginer, ockra, originella paprikasorter. Persilja, mynta och koriander säljs billigt i stora knippor. Och man finner ofta fler citrussorter än hos storkedjorna: pomerans, bergamott, sötcitron, makrutlime och flera sorters pomelo. Allt kanske inte är ekologiskt, men allt fler sådana småbutiker har upp­täckt att ekologiskt är ett säljargument.

För att inte tala om kryddor där sådant som koreanska chiliflingor (gochugaru), turkisk chili (pul biber), krydd­blandningar som berbere från Etiopien, ras el hanout från Nordafrika och zaatar och baharat från Levanten.

Och vice versa: Är man inte född här i landet, eller uppvuxen i en familj där det inte serverats traditionellt svenskt käk, kan man vid en tur till City Gross eller Coop upptäcka rariteter som ister­band, saltkött, lökkorv, Svecia, kokt medvurst, vaxbönor, underbara sorters plugg som mandelpotatis och sparrispotatis, en massa bärsorter, ekologisk fläder- eller rabarbersaft och annat typ­iskt svenskt. Kanske vågar man till och med prova lutfisk och surströmming.

I fysiska butiker av många slag är det som regel stor brist på informationskällor. Alltför sällan finns där någon med en djupare kunskap kring sortimentet. Man står och fingrar på en burk som ser spännande ut. Men i vilket sammanhang ska den användas? Och hur äter man den okända grönsak som lockar till köp? Det borde alla i butiksledet känna till.

På längre sikt tror jag det vore bra om vi alla förstod mer om andras mat. Det är en väg till förståelse och insikt även på andra områden, och kanske en nyckel till ett rikare umgänge. För det måste väl vara det bästa?

Så nästa gång det ska handlas, om du har möjlighet, gå till en butik du aldrig förr besökt. Så kan äventyret börja.

Jens Linder matjournalist
Jens Linder är kock och matskribent. Han medverkar regelbundet i Dagens Nyheter samt driver mattidningen Gastronaut. 

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Toledano Horticola, S. L., Almería, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malerte, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Rödlök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Fänkål: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Lila sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Majrova: SCEA Thierry de Pierrepont, Normandie, Frankrike.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Alouette”, Källsprångs Gård, Åsbro.
Svamp: ”Shiitake”, Nesco, Holland.
Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Lime: Brasilien.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Peru.
Mandariner: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Apelsiner: Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Mango: ”Kent”, BeFair Bio S.A.C., Peru.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Fabian”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.