Meny

Den otålige odlaren

Vädret spelar oss vissa spratt just nu – och kommer sannolikt att fort­sätta göra så ännu någon månad. Men de där soliga, varma ­dagarna ­riktigt kliar det i fingrarna efter att snabbt kunna få utdelning på det man just sått. Ann-Helen Meyer von Bremen ger tips på sånt som faktiskt går att skörda innan säsongen riktigt kommit igång.

Aldrig avundas man skåningarna så mycket som på våren. Men även om vårbruket startar tidigt söderut, får även de vackert vänta på skörd. För den som är otålig och vill ha omedelbar behovstillfredsställelse, finns dock möjligheter.

Smörgåskrasse är en klassiker som inte ska underskattas, framför allt inte på vårvintern när inget annat spirar. Det är kanske det enklaste man kan odla. Fukta en bit hushållspapper och strö ut krassefröna på det. Lägg ­pappret på en tallrik och täck med plastfolie så att det behåller fukten. Efter någon vecka eller två är det dags att börja skörda med sax.

”Har du vitlök eller lök som har börjat gro i köket? Släng den inte utan sätt den i en kruka med jord och låt lökblasten få spira.”

Har du vitlök eller lök som har börjat gro i köket? Släng den inte utan sätt den i en kruka med jord och låt lökblasten få spira för att sedan klippas ner i grytan eller över salladen. Planerade du redan lite i höstas så kanske du lät en tuva gräslök stå utomhus i en kruka, nedbäddad i lite löv eller under en granruska. Den ska frysa men ändå ha lite skydd. Den kan plockas in redan i januari och väckas ur dvalan i köksfönstret. Även timjan kan återuppväckas på det sättet.

Ytterligare ett steg i vårodlandet är att så lite sallat eller spenat i jord i en vid kruka. Testa gärna en blandning av lite olika sallater. Skörda genom att helt enkelt gallra. Har du en gång börjat odla egen sallat finns det ingen återvändo, så smakrik är den.

Har du rabatt, trädgårdsland, ­kolonilott eller annan möjlighet att odla utomhus, då har du också fler möjligheter att kunna skörda innan odlingssäsongen egentligen kommit igång. Värm upp det översta jordlagret något genom att lägga på ­bubbel- eller någon annan plast. Då kan du så spenat, rädisor och ­sallater under vårvintern redan innan tjälen gått ur jorden. När fröna börjat gro, byt plasten mot fiberduk för att ­undvika att det möglar. Planerade du redan i höstas för odlingssäsongen, satte du små stålbågar i jorden som du sedan lägger plast och fiberduk över. På hösten kan du också så fältsallat eller maché, vår tåligaste och tidigaste sallat som kan skördas redan under vintern, om den inte blir för sträng. Lägg även här en fiberduk över.

Persilja övervintrar i trädgårds­landen och kan helt enkelt täckas med fiberduk eller plast för att den ska börja växa igen tidigt på våren. Har man planerat lite innan, är ett annat sätt att gräva upp några persiljerötter så sent som möjligt under hösten och sätta ner dem i krukor med jord i ­källaren. Se till att de inte torkar ut helt, men övervattna inte. Plocka upp krukorna i januari-februari och sätt dem i ett ljust fönster. Tänk dock på att övervintrad persilja går tidigt i blom så det gäller att äta upp den snabbt!

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Fänkål: Jonicabio, Ginosa, Italien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Biomar, El Ejido, Spanien.
Ingefära: Aldo Ramierz, Pichanaqui, Peru.
Mangold: ”Tricolor”, Jonicabio, Ginosa, Italien.
Morötter: Widegrens Gård, Romakloster
Paprika: Biomar, El Ejido, Spanien.
Rödbetor: Krispijn van den Dries, Ens, Holland.
Sallat: ”Batavia”, ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce & Chanau Sarl, Razimet, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Malaga, Spanien.
Tomater: Biotec Family S. C. A., Campohermoso & Hortofruticola Castillo Cabeo S. L., El Alquian, Spanien.
Vitkål: Tånga gård, Falkenberg.
Zucchini: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Malaga, Spanien.
Ananas: Manrique Kopper, Ecopiñas del Arenal, San Carlos, Costa Rica.
Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio S. L., Malaga, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Brio S. p. A., Campagnola di Zevio, Italien.
Päron: ”William”, Frescuras Organicos Patagonicas S. A., Neuquen, Argentina.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.