Meny
0424_stig

Dit stigarna bär

Att följa en stig är att gå i någon annans fotspår. Linda Pérez ger sig ut på vandring och berikas av frågan om vilka som gått där före henne – och i vilket syfte.

Ska vi vandra tillbaka i tiden en stund? Vi kan till exempel börja vid Hurtig­ torpet i östra Hällefors i Västmanland och gå längs den gamla Postleden som kröker sig genom gammelskog, över myrar och i vildmark. I början av den 56 kilometer långa vandringsleden passerar vi Bergslagernas järnväg som byggdes 1877 och fortfarande är i drift. Vi går förbi brukslämningar, kolbottnar och torpställen – i brevbärarnas fotspår. Här har de stretat fram, till fots eller till häst, för att leverera brev och andra försändelser längs en väg som så små­ ningom går samman med Bergslags­ leden, strax utanför Kopparberg i norra Örebro län.

Att Postleden knyts samman med Kopparberg har också det en historisk koppling. Här kan man besöka museet som berättar historien om världens näst dyraste frimärke. Den gula tre­ skillingen – som egentligen skulle ha varit grön. Feltrycket som gjordes den 13 juli 1857 har med tiden dragit så pass mycket uppmärksamhet till sig, att frimärket vid slutet av 1990­talet såldes för 15 miljoner kronor.

Historiska ting kan värdesättas högt, det är sen gammalt. Men hur högt vore värdet om vi inte kände till vägarna som leder oss till dem? Skulle historie­ vandringen vara lika talande om det inte fanns en väg som kopplade de historiska lämningarna samman?

Sedan 2017 har tre svenska veten­ skapsmän – Daniel Svensson, Katarina Saltzman och Sverker Sörlin – forskat kring stigar och leder som en viktig del av vårt kulturella arv. Detta rörelse­ arv leder oss inte bara till historiska föremål – det har också ett historiskt och kulturellt värde i sig. Stigarna ger oss en betydelsefull inblick i hur rörelsen till fots har präglat människors liv. Se bara hur kyrkstigarna och skolstigarna markerar hur vi rörde

oss till vardags. Och kostigarna som visar vår samexistens med husdjuren. Jaktstigarna berättar en historia som varit avgörande för vår överlevnad och pilgrimslederna är kantade av såväl historiska landmärken som sägner om dem som gått där förr.

Vill du veta mer om allt detta så har Svensson, Saltzman och Sörlin till­ sammans givit ut antologin Pathways: Exploring the Roots of a Movement Heritage (White Horse Press). I boken förenar 15 internationella forskare sakligt med abstrakt då de visar hur dessa stigar för samman natur, kultur, historia och samtid. Budskapet är bland annat att utan stigarna som riktlinje riskerar vi att förlora viktiga delar av vår historia.

Vad gäller framtiden så har alla stigar något gemensamt – slutar vi gå dem så försvinner de. Och även om vi är många som söker oss till upp­ levelser i väglöst land och underhåller spåren av vårt förflutna, så riskerar många stigar – i takt med människans hårda jobb med att exploatera land­ skapet – att försvinna. Så fortsätt gå dit stigarna bär och njut av dessa svärmiska historieberättare som inte bara leder oss genom naturen utan också så underhållande väcker lusten att vårda den jord vi fått ärva.

Linda Pérez
Linda Pérez är utbildad sommelier och har efter många år i restaurangbranschen sadlat om till mat- och dryckesjournalist med fokus på hållbarhet, hantverk och odling.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Purjolök: Earl JPM Feron, Valcanville, Frankrike.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Aubergine: Gabriel Toledano, EL Ejido, Spanien.
Morötter: ”Caracas”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Svartrötter: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.
Spenat: Earl Ferme de Villargelle, Noves, Frankrike.
Röd chili: Biofresh Fruits S.L., San Isidro de Nijar, Spanien.
Fänkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Zucchini: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Queen Anne”, Tångagård, Falkenberg.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Polkabetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken
Päron: ”Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Pétra, Grekland.
Äpplen: ”Marnica”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Apelsiner: ”Lane Late”, Frutas Oscar Morell, Valencia, Spanien.

Med reservation för ändringar.