Meny
duck-1424505_1920

Ekologiskt tar mark i Ryssland

För Rysslands nya matentreprenörer är transparens, närproducerat och ekologiskt viktiga ingredienser. Journalisten och författaren Ann-Helen Meyer von Bremen berättar.

Oleg Pokrovskij har tjänat sina pengar på IT. Alexander Goncharov är advokat och jobbar inom fastighets­branschen. De tillhör vad man skulle kunna kalla Rysslands nya bönder.

”När jag köpte vår gård här för fem år sedan fanns det massor av mark. Nu är allt sålt”, säger Oleg Pokrovskij.

Ryskt jordbruk befinner sig sedan ett antal år tillbaka i en expansiv fas och den politiska konflikten med EU har ytterligare snabbat upp processen. När EU införde ekonomiska sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim, svarade Ryssland med importstopp på vissa livsmedel och satsade samtidigt på det egna lantbruket.

Och det är det Oleg Pokrovskij märker av, när marken runt hans gård på kort tid köpts upp. Läget är bra. Byn Novoselski ligger bara tio mil från Moskva. Jämfört med många av sina grannar är Oleg en udda fågel. Hans gård är med ryska mått mätt pytteliten, bara 42 hektar, och där finns en mängd djur – gäss, getter, fasaner, angolahöns och ungerska ullgrisar. Oleg är del av en annan trend, som inte i första hand handlar om volym utan mer omfattar värden som närproducerat, mathantverk, ekologiskt och kanske framför allt – transparens och ärlighet. Det finns nämligen en rätt utbredd skepticism bland ryssarna när det gäller maten. Oleg är medveten om detta.

”För mina kunder är det till exempel viktigt att djuren går fritt, och jag säger att det går bra att komma hit och titta! Det är bara tio mil från Moskva.”

Han säljer sina matvaror lokalt och i specialbutiker i Moskva och är en av flera små lokala leverantörer som säljer till företaget Mark & Lev som både driver restaurang och matmarknader.

”Vi fick stor uppmärksamhet av media de första två åren. Journalister var intresserade av att se om det verkligen gick att laga lokal mat på ett intressant sätt, eller om det bara var ett påhitt. Fanns bönderna verkligen på riktigt!? Bönderna blev mer berömda än våra kockar”, säger Alexander Goncharov, ägare till Mark & Lev.

Han bestämde sig för några år sedan att han ville göra en insats för den goda maten och för de mindre bönderna. Nu vill han introducera modellen i fler områden i Ryssland. Intresset för lokal och ekologisk mat ökar. På kort tid har de ekologiska åkrarna vuxit enormt och ligger i nivå med de svenska. I år fattade statsmakterna efter 20 års diskussion beslut om en ekologisk lagstiftning, men eko­maten finns redan i storstäder som Moskva och St Petersburg och marknaden växer.

”En del av våra bönder använder EU-märkningen för ekologiskt, men det är dyrt att bli certifierad. Många kunder känner heller inte till vad märkningen innebär och är därför inte beredda att betala för den. Istället vill de komma till gården och se hur vi jobbar”, säger Alexander Goncharov.

Öppenhet och ärlighet är de vik­tigaste verktygen för dessa nya mat­pionjärer. Ett land som Ryssland har inte råd med fler matskandaler – och framför allt inte när det gäller när­producerat och eko, som vuxit fram som ett svar på allt fusk.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado: ”Bacon”, Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.

Blomkål: Marcello’s Farm, Kristianstad och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Broccoli: Marcello’s Farm, Kristianstad.

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gulbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Jordärtskockor: Stallsbergs lantbruk och trädgård, Motala.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palmkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persilja: Solmarka gård, Vassmolösa.

Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Sallat: “Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Tomater: Family Organics, S.C.A., Campohermoso, Spanien och Sven Andersson, Enköping.

Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Apelsiner: ”Navel”, Exalco Bio S.L., Abdalajís, Spanien

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Granatäpple: Mehmet Daldal, Söke, Turkiet.

Klementiner: Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Päron: ”Conference”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Äpplen: “Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.