Meny
0425_stadsmissionen

För meningsfulla möten

Ett utbud, skilda tariffer. Anette Dieng berättar om Mötesplats Maria­torget där alla är välkomna att ta del av såväl lunch som kurser och kultur.

Kön ringlar lång och rör sig sakta mot disken i lokalens bortre ände. Genom de stora fönstren flödar vårsolens ljus. Det är lunchdags på Mötesplats Maria­­torget och just den här dagen serveras pannbiff med löksås och lingon. Den gamla metodistkyrkan vid Maria­torget har varit i Stockholms Stadsmissions ägo sedan 2015 men först efter om­­fattande renoveringar kunde portarna slås upp för besökare 2022. Alexandra Arneson, en av cheferna på plats, berättar:

”På Stockholms Stadsmission jobbar vi för en mänskligare stad för alla på många olika sätt. Här på Mötesplats Mariatorget har vi en rik social verksamhet som pågår hela dagarna. Utöver luncherna har vi till exempel existenti­ella samtalsgrupper, yoga, livsberättar­kurser, språkcafé och körsång dit alla är välkomna.”

Två till tre gånger i veckan står även olika kulturevent på programmet.

”Har man ont om pengar är kulturen det som först får stryka på foten. Där­för har biljetterna två prisklasser – ett originalpris och ett reducerat pris för den som är medlem i Matmissionen.”

Matmissionen grundades 2015 och är numera en kedja av sociala mat­butiker runt om i landet. Genom medlem­skap får människor ­som lever i ekonomisk utsatthet möjlighet att handla i butikerna till priser som är cirka en tredjedel av dem i vanliga handeln. Butikernas sortiment består uteslutande av donationer från dagligvaruhandeln, som överskottsvaror, varor med kort bäst före-datum och sådana som blivit felmärkta.

”Förr åkte vi runt i en skåpbil, knackade dörr hos matbutikerna och bad om donationer. Idag har vi ett stort lager i Kungsängen med kyl- och frysutrymmen där vi kan ta emot stora mängder mat och andra varor som vi sedan smidigt får ut till butikerna och våra andra verksamheter, till exempel akutboenden för kvinnor och män i hemlöshet och andra mötes­enheter där människor kan få hjälp med sina basbehov. En del matvarudonationer är numera också stående varje vecka vilket skapat förutsättningar för oss att planera bättre.”

På Mötesplats Mariatorget, där man lagar all mat från grunden, består cirka 45 procent av donerade råvaror medan resten köps in, i andra verksamheter kan det röra sig om 80 procent. Varje vecka tar kockarna fram en lunchmeny, men den kan komma att ändras med väldigt kort varsel beroende på vilka varor de fått till förfogande. I slutändan äter gästerna samma rätt, men hur mycket de betalar för den skiljer sig åt.

”Vi har tre prisklasser på våra lunch­måltider. Matmissionens medlemmar äter en portion mat för 40 kronor, pensionärer och studenter betalar 75 och ordinarie priset är 105 kronor.”

I kön och runt borden är stämningen påfallande familjär och hjärtlig.

”Vi har lyckats skapa en plats där olika människor kan mötas. Det öppnar upp för samtal och skapar relationer samtidigt som vi får en möjlighet att fånga upp behoven som finns.”

Läs mer på stadsmissionen.se/motesplats-mariatorget och matmissionen.se.

Anette Dieng
Anette Dieng var med och startade Ekolådan 2003. Hon har en stark vilja att förmedla kunskap om hur mat och råvaror kan produceras på ett för alla hållbart sätt. Något hon bland annat också gjort som redaktör på tidningen Äkta mat. Idag är hon frilansskribent. 

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater i ask: Alba Bio, Ragusa, Italien.
Ekbladssallat: Sud Ouest Bio, Saint-Sylvestre-sur-Lot, Frankrike.
Gul lök: Widegrens gård, Romakloster.
Rödlök: Widegrens gård, Romakloster.
Fänkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Savojkål: O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Gurka: Ånstänga lantbruk – och handelsträdgård, Linköping.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Morötter: Widegrens gård, Romakloster.
Skärbönor: Spanien.
Ingefära: Peru.
Zucchini: Alba Bio, Ragusa, Italien.
Potatis: ”Carolus”, Sven Andersson, Enköping.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Peru.
Päron: ”Williams”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.
Mango: ”Kent”, San Borja, Peru.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Apelsiner: ”Lane late”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Campobello, Campobello di Licata, Italien.
Äpplen: ”Braeburn”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.