
Formgivaren och inredningsarkitekten Nils Askhagen prisade soffa på återvunna träreglar.
Format för framtiden
Tänk två gånger innan du slänger något, se på ett tidigare ratat material med nya ögon. Det är att vara designer idag. Susanne Helgeson berättar.
En soffa tillverkad av återvunna träreglar från byggindustrin, en annan av osäljbara bordsskärmväggar. Modeplagg av ”läder” gjort på mycel, svamparnas trådsnåriga, vegetativa del under jorden. Akustikdämpare av mattspill och smycken av plastskräp från havet.
Att vara designer idag innebär att ägna en stor del av sin process till hållbart tänkande – från att rita resurssnåla produkter till att tänka nytt kring material och sätt att tillverka, som att tillvarata spill och upcycla gammalt. Kort sagt om att hitta nya vägar för att skapa, utan att tära på planeten. Massor av kreativa exempel på just detta fick jag senast i februari när Möbelmässan, eller Stockholm Furniture Fair som den heter, gick av stapeln.
Några av de intressantaste projekten handlade nämligen om att ta tillvara sådant som blir över, ratas och förstörs. Som den vackra soffan av återvunna träreglar – att ens komma på idén och sedan skapa en sympatisk, ”mjuk” och inbjudande gestalt av materialet ifråga, fantastiskt! För bedriften fick formgivaren och inredningsarkitekten Nils Askhagen Föreningen Svensk Forms utmärkelse Ung Svensk Form som också är en vandringsutställning, som sedan starten 1998 lyft fram unga och innovativa formgivare inom svensk design och arkitektur. Genom Ung Svensk Form breddas kunskapen om design och inspireras både bransch och allmänhet. ”Kvistmärken och defekter i träet, som vanligtvis avvisas inom möbelproduktion, förhöjer i detta fall designen och visar på träets egenskaper som ett levande material”, sade juryn bland annat om Askhagens projekt.
En annan av de prisade till Ung Svensk Form (som under året vandrar vidare till Helsingborg, Sandviken, Skellefteå, Älmhult och Malmö), var designern Lina Rex. Med skåpet ”Ingemar” vill hon ge nytt liv åt barkborregran, angripna träd som vanligtvis slutar som flis, och uppmana till att ta tillvara skogens resurser och vårt hantverksarv.
Lina Rex visade sin ”Ingemar” också i en annan utställning på mässan där sex formgivare samlats under parollen ”The Value of Wood”, värdet av trä. Här visades möbler av både ”sjukt” trä och så kallat KL-trä där KL står för korslimmat, ett starkt byggelement som ofta används vid tillverkning av husväggar. Ur dessa sågas delar ut där fönster och dörrar ska sitta och just dessa bitar går ju alldeles utmärkt att använda. Ett av många intressanta exempel var Sara Szybers randiga fåtölj Reclaim Armchair där hon både förfinat och förvandlat materialet till något mycket elegant.
På tal om Szyber och KL-trä har hon tillsammans med designerkollegan Marc Hoogendijk tidigare varit involverad i ett samarbete med Almedalsgolv. Resultatet, kubbgolvet KL+, är ytterligare ett förträffligt exempel på hur spill kan tillvaratas, upcyclas och göras till något både unikt, vackert och hållbart. Hoppas att fler inspireras och följer efter!
Se alla föremål som fick utmärkelsen Ung Svensk Form 2025 på svenskform.se/ung-svensk-form-2025 och Sara Szybers fåtölj och golv på saraszyber.com/news.
Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.
Våra odlare denna vecka:
Kvisttomater: Pepe Camacho i Ecoculture, Campohermosa, Spanien.
Bataviasallat: Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Rödlök: Widegrens gård, Romakloster.
Gul lök: Widegrens gård, Romakloster.
Broccoli: Agricola Jessyflor, Stornara, Italien.
Aubergine: Pepe Camacho i Ecoculture, Campohermosa, Spanien.
Gurka: Pedrazas Flores Victor, Bioalgarrobo Algarrobo Velez de la Caleta, Spanien.
Morötter: Widegrens gård, Romakloster.
Fänkål: Campobello SRL, Licata, Italien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Citron: Campobello, Italien.
Zucchini: Pedrazas Flores Victor, Bioalgarrobo Algarrobo Velez de la Caleta, Spanien.
Potatis: ”Twister”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: El Cambio, El Oro, Ecuador.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Campobello, Italien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Päron: ”Williams”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.
Apelsiner: ”Lane late”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, Biokip S.A., Pétra, Grekland.
Med reservation för ändringar.