Meny

Fröförmedlarna

Allt var inte bättre förr, men utbudet av frön och växter var det definitivt. Vid sidan av dagens frö- och plantjättar tas dock alternativa initiativ för att odla, förmedla och sprida gamla rariteter – och därmed även mångfald. John Gerhard berättar.

Ett säkert tecken på att våren har kommit är trädgårdsmässan i Stockholm dit många lockas för att inspireras inför odlingssäsongen. Så också i år då människor flockades hos frö- och plantförsäljarna. Men hur står det till egentligen när det gäller växtsorter och frö?

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO försvann hela 75 procent av jordens olika odlingsgrödor under åren 1900–2000, och processen fortskrider. Det diskuteras en hel del om anledningen till detta. Klimatet förändras, EU:s frödirektiv som reglerar vilka sorters fröer som får säljas inom EU gör det tidskrävande och dyrt att registrera sorter, och det har blivit mycket svårare för nordiska odlare att få tag på sorter från länder utanför EU.

”På så sätt liknar den globala frömarknaden alltmer ett oligopol där tre företag kontrollerar nästan 70 procent av världens fröförsäljning.”

Odlingen har blivit industrialiserad på alla nivåer och växtförädlingen har fokuserats på sorter som reagerar väl på handelsgödsel och bekämpningsmedel, och GMO har varit i fokus. Allt detta bidrar till att allt färre sorter, och sådana som är anpassade till den industrialiserade odlingen, används över hela världen. På så sätt liknar den globala frömarknaden alltmer ett ­oligopol där tre företag kontrollerar nästan 70 procent av världens frö­försäljning.

Det är tragiskt för trädgårds­odlingen när många kulturväxter och lokala sorter försvinner men ännu mer bekymmersamt när en allt större del av den globala odlingen av viktiga grödor som spannmål eller majs, nu består av en och samma sort överallt.

Att bevara mångfald och variation hos odlingsgrödor är viktigt av många anledningar och man förvånas över att frågan inte får större uppmärk­samhet i den offentliga debatten. Men fler och fler börjar trots allt se pro­blematiken och försöka göra något åt den. På Nordiska trädgårdsmässan i Stockholm medverkade Föreningen Sesam som arbetar med en stor och växande andel frivilliga som odlar grönsaksfrö av en mängd olika ­kultursorter. Föreningen Allkorn är ett initiativ som genom odling vill bevara och utveckla lokalt anpassade stråsädessorter och främja förädling och försäljning av dessa. Frö­popup är en ny rörelse som arrangerar marknader där frön byts och säljs.

Det är vårbruk på gång. Jorden bearbetas, såbäddar förbereds och frön sås för att vi ska kunna skörda på hösten. Och så finns initiativet Så Framtiden, en härlig möjlighet att tillsammans med andra få uppleva vårbrukskänslan och gemensamt slå ett slag mot GMO och för skydd av våra kultursorter. I år arrangeras det lördagen den 6 maj kl 10.30 på eko­logiska och biodynamiska Ullberga Gård vid sjön Långhalsen en mil från Nyköping. Så ta gummistövlar på och kom! För väg­beskrivning och mer info, läs här.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Aubergine: Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Blomkål: Patrick Letrecher, Montfarville, Frankrike.
Chili: Biocampo, San Pedro del Piñatar & Gu Degusta Nature, Camposeven, Spanien.
Gurka: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Paprika: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Jacques Feron, Valcanville, Frankrike.
Rödbetor: Bio Romeo, Ens, Holland.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Spenat: M. Boutier Stéphane, Saint-Malo, Frankrike.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Van Vilsteren, Landbouw, Holland.
Zucchini: Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio S.L., Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Agricolli Bio SRL, Aprilia, Italien.
Mango: ”Amelie”, Fruiteq, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.
Päron: ”Anjou”, La Deliciosa, Neuquen, Argentina.
Äpplen: ”Red Topaz”, Hans Damen, Biddinghuisen, Holland.

Med reservation för ändringar.