I tider av osäkerhet
Vi påverkas alla av coronavirusets framfart. Ekolådans John Gerhard beskriver situationen ur verksamhetens perspektiv.
Sverige och världen utmanas för närvarande av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Människor ängslas och sjukvården runt om i världen är hårt belastad. Många experter arbetar intensivt för att bättre förstå sig på viruset och hur det bäst kan bemötas medicinskt. Regeringar och myndigheter vidtar åtgärder för de drabbade, för vården och för att hindra smittspridning. Åtgärder som också delvis skapar helt nya förutsättningar för arbetsliv, produktion och handel.
Vi på Ekolådan och Biodynamiska Produkter ställs självklart också inför nya utmaningar som kräver åtgärder och beslut. Vi ser nu dagligen över situationen, vår verksamhet och våra rutiner för att minska risken för smittspridning. Exempelvis undviker våra chaufförer just nu direktkontakt med er prenumeranter och plingar bara på, för att sedan lämna varorna utanför dörren och gå därifrån. Detsamma gäller våra hämtkunder och leverantörer som nu får hämta och lämna varor på lastkajen vid vårt lager.
I osäkra tider ser vi människor alltid över våra behov och vilka risker vi kan komma att utsättas för. Tillgången på livsmedel är naturligtvis en av de viktigaste aspekterna på det. Vi har de senaste veckorna märkt att många fyller på förråden hemma, vilket för vår del lett till en starkt ökad försäljning. Det gäller såväl vår grossistverksamhet som Ekolådan. Många tycks nu också ha upptäckt vårt tilläggssortiment med kaffe, mjöl, ris, pasta, ägg, bröd, konserver och mycket mer – hundratals ekologiska produkter som kan levereras tillsammans med Ekolådan hem till dörren. Kollegorna i grossistlagret och personalen som packar våra lådor och tilläggsprodukter jobbar hårt och målmedvetet med beställningarna för att alla ska få sina varor i tid. Och våra inköpare står i ständig kontakt med leverantörerna för att säkerställa att lagret löpande fylls på så att vi kan fortsätta att leverera högkvalitativa ekologiska livsmedel till alla våra kunder också framöver.
I skrivande stund har vare sig produktion eller distribution av livsmedel berörts eller begränsats nämnvärt av några av myndigheternas åtgärder. Men en del fördröjningar kan komma att uppstå ändå, också hos oss. Bland våra leverantörer i Europa finns exempelvis säsongsarbetare som inte vill eller kan resa till sina planerade uppdrag – även i Sverige står utländsk arbetskraft för 80 procent av säsongsarbetet inom jord- och skogsbruket. I Italien är det skördetider nu och många skördearbetare från övriga Europa har sagt upp sig på förhand. Detta kan leda till problem för många italienska bönder och en viss minskning på tillgängliga varor därifrån.
Nu hoppas vi alla att läget snart ska normaliseras så att vi kan återgå till vardagen. Samtidigt ger oss denna situation anledning att tänka över hur vi vill att den vardagen ska se ut. Inte minst när det gäller hur våra livsmedel produceras och hur vi kan säkra tillgången på dem för alla – även i krislägen.
Veckans recept
Aubergine: Ecobalcon, malaga, Spanien.
Basilika: Orto Novo, Ekerö.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Gulbetor: Hulte Eko.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Röd paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Tomater: ”Kumato”, Sergio Lopez Berbel, La Mamola, Spanien.
Vitkål: Hulte Eko, Hemse.
Zucchini: Vegetales Biomar, el Ejido, Spanien.
Ananas: Mamo, Banoua Lagoon Region, Elfenbenskusten.
Apelsiner: ”Lane late”, Oscar Morell Fruit, Cheste, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Coop Granfrutta Zani, Granrolo, Italien.
Päron: ”William”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.