Meny

Indien satsar på solkraft

Indien är en av världens största producenter av kol. Men med FN:s ­klimatavtal i ryggen planeras för hållbar energi också här. Och framförhållning behövs – miljontals indier saknar ännu el. Johan Augustin har besökt Bikaner i nordväst.

Några kameler korsar den dammiga vägen, det stäppliknande landskapet är torrt med taggiga buskar här och var. Temperaturer på mellan 45 och 50 grader varmt – och den relativt låga befolkningsdensiteten – gör delstaten Rajasthan i nordvästra delen av Indien perfekt för landets nya satsning på solenergi. Utanför staden Bikaner har företaget Rays Experts byggt två solcellsparker som sammanlagt producerar 100 megawatt förnybar energi. Det var i mars 2012 som företaget fick tillstånd av regeringen att öppna Indiens första solcellspark just här. Då täckte området 5 tunnland. Idag spänner det över 200 tunnland med solpaneler.

”13 av världens 20 mest förorenade städer ligger i Indien. I New Delhi som toppar listan, har invånarna på sistone andats luft som är direkt hälsofarlig.”

Manager Kapil Tomar visar runt i kontrollbyggnaden som styr solpanelerna i den största parken.

”Jag vill arbeta i en växande industri som inte ger ifrån sig föroreningar eller gör slut på naturresurserna”, ­svarar han på frågan om varför han arbetar inom solcellsindustrin.

Med hundratals miljoner indier som fortfarande saknar tillgång till el har landets regering en stor uppgift framför sig, efter att för drygt ett år sedan ha skrivit på klimatavtalet i Paris med ambitiösa satsningar på grön energi. Samtidigt har majoriteten av världens ledare, däribland Indiens, antagit FN:s nya globala mål och ­skrivit under delmålet ”Hållbar energi för alla”, som innebär just det – att alla världens invånare senast 2030 ska ha tillgång till hållbar el. Men vägen dit är lång. Indiens bnp fortsätter att öka med 7 procent och medan både Kina och USA minskar sina kol­dio­xidutsläpp så ökade tvärtom Indiens med drygt 5 procent 2015, samtidigt som de globala koldio­xid­utsläppen inte steg nämnvärt. Redan nu ligger 13 av världens 20 mest för­orenade ­städer i Indien. I New Delhi som ­toppar listan, har invånarna på sistone andats luft som är direkt ­hälsofarlig.

Boven i dramat är billig kol. Indien är fortfarande en av världens största producenter av det smutsiga fossila bränslet – vilket står för landets ­största energikälla, över hälften av elproduktionen. Detta kan emellertid förändras snart eftersom priset på solcellsgenererad el konstant sjunker och nu bara ligger omkring 15 procent högre än el producerad genom kol­förbränning. Indiens regering vill fram till 2022 utöka landets solenergiproduktion med 100 gigawatt, vilket är 20 gånger mer än dagens produktion. Premiärminister Narendra Modi lovade efter Parismötet att 40 procent av landets elproduktion år 2030 ska komma från förnybara källor, en ökning från dagens omkring 30 procent. Trots de lovande planerna tror inte Kapil Tomar att Indien kan fasa ut kolet på kort tid, eftersom så många indier är beroende av billig el.

”Både kol och solkraft är viktiga i nuläget. De fossila bränslena kommer inte att försvinna snabbt, men vi ser början på en ny era. Som har kommit för att stanna.”

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Broccoli: Agricola Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Gurka: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Jordärtskockor: Jonicabi, Ginosa, Italien & Biomas, Taule, Frankrike.
Majrova: Solmarka gård, Vassmolösa.
Mangold: ”Tricolor”, Milano Donato, Ginosa, Italien.
Morötter: Källsprångs gård, Åsbro.
Paprika: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Potatis: ”King Edward”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Rotselleri: Solmarka gård, Vassmolösa.
Rucola: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Rättika: Solmarka gård, Vassmolösa.
Rödbetor: Källsprångs gård, Åsbro.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Tomater: ”Plommon”, Bio Algarrobo, Algarrobo & ”Kvist”, Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.
Vitlök: CIA. Norteafricana de Comercio S.L., Montalban, Spanien.
Zucchini: Biotec Family, Campohermoso, Spanien.
Ananas: Manrique Kopper, San Carlos & Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Apelsiner: ”Washington Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, Premium Organics S.L., Barakaldo & Cofrudeca, Belgida, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, Ardeche Bio eurl, St-Didier Son Aubenas, Frankrike.
Päron: ”William”, La Deliciosa, Neuquen, Argentina.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.