Meny
köksredskap

Kan själv?

Vårda, återbruka, hushålla. Har barnen fått i sig grundkunskaperna i vardagligt hållbart beteende? Susanne Helgeson våndas – och hoppas.

Jag märker hur en specifik tanke slår mig allt oftare. Den som handlar om hur pass rustade mina tonårssöner är när det gäller att flytta hemifrån, vilket de båda kommer att göra inom några fåtal år. Om bostadssituationen tillåter vill säga. Betala räkningar i tid, spara – inte låna – och laga någorlunda vettig mat har de nog fattat, men jag talar om det där andra som jag så gärna skulle vilja ha ”överfört” – ett slags klokt, hushållande tänkesätt. Det har säkert i några av mina tidigare krönikor framgått att jag verkligen gillar aktiviteten ”att hushålla”. Be­­greppet, som väl bäst kan förklaras som en kombination av skötsel, göromål och sparsamhet, är fint, jag skulle nästan kunna säga ”hederligt” och viktigt i ett vardagligt perspektiv. Men också eftersom jag tror att det kan ge en effekt på hur de, sönerna alltså, ser på hushållandet i ett större perspektiv – det av världens resurser. Vilket i sin tur gör dem mer rustade inför alla de utmaningar som deras generation måste lösa eftersom vi, deras föräldrar, hittills inte lyckats så bra.

Ibland slås jag av misstanken att jag i deras tycke kanske överdriver min hållbara påhittighet när jag idogt sparar, återanvänder och förändrar användningsområde för en uppsjö av grejer istället för att kasta. Kanske upplevs jag som helnördig varje gång jag i ett slags mindre triumf stolt berättar hur jag lyckats krama ur det sista av kaviartubens och yoghurt­förpackningens totala innehåll. Och jag vet inte hur många gånger jag påtalat att det är bra att spara frukostbrödets plastpåsar, att det mesta går att rengöra med såpa och att ost­kanten med fördel kan rivas och frysas istället för att slängas. Att några få droppar högkvalitativt diskmedel räcker bra, liksom en bit hushålls­papper istället för en halvmeter att torka munnen med. Aj, tänk om mitt hushållande tjat får motsatt effekt när de blommar ut i sin trevande ensamhushållande vuxenhet? Men visst måste de ha fattat att det går jättebra att rensa avlopp med en uttjänt tandborste? Herregud, kan de ens rensa avloppet – har mina instruktioner gått in? Och kan de sy i en knapp vid behov? Kanske tog syslöjdsläraren hand om det! Stoppa strumpor? Nej, där går väl någon sorts gräns, eller?

Naturligtvis är jag övertygad om att det kommer att bli folk av dem båda. Lite fick de väl också med sig från grundskolans hem- och konsumentkunskapslektioner, allt går ju dessutom att googla och antalet fiffiga, hållbara life hacks – olika trick som förenklar/förbättrar vardagslivet – är enormt. Kanske är det just dessa som, tillsammans med föräldrars inställning och görande, är den nya typen av hushållsskola!? För den jätte­intresserade finns ju också sidor som ekotipset.se och en uppsjö av böcker med mer, ofta mindre, inspirerande titlar på temat flytta hemifrån och ”husmorstips”. 

Jaja, jag får väl ringa dem ibland när jag har ett tips att dela med mig av. Som att diska hämtsushins ät­­pinnar och använda som stag till sticklingars uppväxt. Fiffigt värre!

 

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Blomkål: Prince de Bretagne, St-Pol-de-Léon, Frankrike.
Bondbönor: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Gurka: Ånstänga lantbruk – och handelsträdgård, Linköping.
Gurkmeja: Elvis Hamilton, San Ramón, Peru.
Kastanjechampinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Kvisttomater: Toledano Hrtiicola S. L., Balerma, Spanien
Morötter: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Maestro”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Röd mangold: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Sallat: ”Ekblad”, Force Sud, St Thibery, Frankrike.
Sötpotatis: Susana Paula Rodrigues Ferreira Policarpo, Boavista, Portugal.
Vitkål: Hulte Eko, Hemse.
Zucchini: Bio Algarrobo, S.L., Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Lane Late”, Exalco Bio, Pizarra, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Bio Fruit Service S.R.L., Saluzzo, Italien.
Mango: ”Amelie”, Fruitec, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.
Päron: ”Williams”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Red Jonaprince”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.