Meny
mjolk_v11

Kräftgång i mejerihyllan

Från ekologiskt till svenskproducerat till vegetariskt – och tillbaks igen. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar orsaken bakom svängningarna.

Ekologisk mat har haft motvind några år nu och vindstyrkan har till­tagit i sam­band med att stigande energi­priser och inflation fått mat­priserna att också stiga. På bara några månader tycks alla tankar på att mat ska produceras på ett hållbart sätt vara som bortblåsta. Nu påverkas även den konventionella svenska maten.

Under flera år gullade alla med eko – från media till butikskedjorna. Det var bara en tidsfråga när pendeln skulle slå tillbaka, vilket började märkas för fyra, fem år sedan. En av de första varor som minskade var ekomjölken. 

Det finns flera förklaringar till kräft­gången för eko. En är att butikskedjorna slutade driva eko i sin marknadsföring och istället valde vego. Eko har varit en bra affär för butikerna, men är också kunskapskrävande för alla inblandade. Vego upplevdes som något nytt och kedjorna söker ständigt efter nyheter som man kan tjäna pengar på. Vego var enkelt att kommunicera till konsu­menterna och krävde inga komplicerade resonemang om vad ekologiskt jordbruk är. Dessutom kunde ofta livsmedelsföretag och butiker göra rejäla påslag på många av de vegetabiliska hel- och halvfabrikaten som tillverkas av mycket billiga råvaror. 

Mjölken kom att hamna lite i skott­linjen för den vego- och klimatkritik som riktades mot maten i allmänhet och animalier i synnerhet. Företag som Oatly, som ville säja sin egen havredryck, attackerade mjölken hårt och mejerierna klarade inte alls av att försvara sig.

Det finns ett samband mellan ekologisk mat och konventionell svenskproducerad mat. För båda gäller att den sägs vara bättre för djur, miljö och människor än annan mat. Den svensk­producerade jämförs främst med im­­por­terad mat och argument som eu:s lägsta användning av antibiotika till djur, betande sommarkor och att grisen får ha knorren kvar lyfts fram. Ekos fördelar är ännu bättre djuromsorg, mer biologisk mångfald, giftfria odlingar, inga syntetiska tillsatser, inget konst-gödsel med mera. I båda fallen är det vi konsumenter som väljer, inte i första hand utifrån pris utan av övertygelse. Går det bra för eko, går det också bra för svenskproducerat, blir det motigt för eko, märks det på den svenskproducerade maten också.

Och det är precis det som nu händer. Arla och övriga mejerier uppmanar sedan en tid sina ekoproducenter att bli konventionella för att på så sätt minska överskottet på ekomjölk. Men nu kom­mer uppgifter om att även den vanliga mjölken och mejeriprodukterna tappat i försäljning. Arla har flera gånger sänkt mjölkpriset gentemot bönderna och övriga mejerier lär följa. 

Nu rapporterar flera kedjor att vego har peakat. Är det då lågpris som kommer att gälla framöver? Förmod­ligen inte. Miljöfrågan kommer inte att försvinna. Frågan om biologisk mångfald kommer att växa. Sånär som på de nischade lågpriskedjorna tjänar butikerna inga pengar på lågpris och kommer inte vilja vara kvar i det facket särskilt länge. Men hur lång tid det tar innan pendeln svänger tillbaka, det återstår att se.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Mâchesallat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Fänkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Kålrot: Tångagård, Falkenberg.
Mangold: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Rotpersilja: Tångagård, Falkenberg.
Gurkmeja: Elvis Hamilton, San Ramón, Peru.
Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Kronärtskocka: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Potatis: ”King Edward”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Päron: ”Conference”, Fruitwekerij de Jongh, Biddinghuisen, Holland.
Apelsiner: ”Lane Late”, Oscar Morell S.L., Cheste, Spanien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Tangerine: ”Mandalate”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Kiwi: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.