Meny

Läget down under

Över hälften av världens samlade ekologiska odlingsmark hittas i det glesbefolkade Australien. Johan Augustin tar pulsen på livsmedelsmarknaden där.

”I only eat organic food.” Så säger kvinnan på väg in i Harris Farm-butiken i Sydneys stadsdel Potts Point.

Kedjan har ett stort utbud av ekologiska produkter som, framför allt här i den mer välbärgade delen av Sydney, säljer som ekologiskt smör i den australiensiska solen. Förutom i Potts Point så lyser numera ekomat med sin närvaro på mathyllorna i de flesta livsmedelskedjorna.

Färska undersökningar visar att ekomärkningen inger förtroende hos konsumenterna, hela 70 procent uppger att de litar på produkterna om de är märkta som ”organic”.

”Trots att Australien producerar över 90 procent av sina egna frukter och grönsaker, kött, ägg och mejeriprodukter så hamnar prislappen ofta över många andra länders.”

De senaste åren har den ekologiska boomen slagit rot på den australiensiska kontinenten. I år beräknas den ekologiska sektorn omsätta runt 13 miljarder kronor inom detaljhandel och export. Det glest befolkade landet har även den största ytan ekologisk odlingsmark i världen; omkring 27 miljoner hektar, vilket är 7 procent av landets totala jordbruksmark, och en bit över hälften av världens samlade ekologiska odlingsmark. Den globala efterfrågan av obesprutad mat ökar snabbare än de existerande volymerna av ekomat, vilket ger ljusa framtids­utsikter för australiensiska lantbrukare att ställa om till ekologiskt.

Ekologiskt nötkött från de till synes oändliga grässlätterna efterfrågas allt mer och står nu för en femtedel av exporten, och det är just kött och mejeriprodukter som står för den största ökningen bland de ekologiska sektorerna. Australiensiskt ekovin är populärt och har intagit tredjeplatsen bland de sektorer som ökar snabbast. Fortfarande är det emellertid frukt och grönsaker som står för den största andelen. Trots att Australien produ­cerar över 90 procent av sina egna frukter och grönsaker, kött, ägg och mejeriprodukter så hamnar prislappen ofta över många andra länders.

Sydney räknas som en av världens dyraste städer att leva i och mat­kassen här är dyrare än i London, Hong Kong och New York. Ekologisk mat är ­precis som på de flesta andra håll dyrare än konventionellt producerad mat, där de höga priserna förklaras med de höga australiensiska lönerna. Och konsumenterna har vant sig vid att betala 30 kronor för en avokado; en trendvara som ofta är slutsåld på mathyllorna.

Samtidigt som den australiensiska staten uppmuntrar omställningen till ekoproducerad jordbruksmark och ordet organic är hårt reglerat för export, är det inte reglerat inom ­landet som i många andra länder, och matfusket blir därmed utbrett genom så kallad greenwashing. Produ­centerna kan hävda att tomater och bananer är ekologiska och ta betalt därefter, fast deras varor i själva verket är fulla av miljögifter – och de riskerar inte att få några ­juridiska påföljder. Över hälften av de australiensare som regelbundet köper eko­logisk mat, gör det av hälsoskäl, ­samtidigt som giftlarmen på sistone fått allt fler att ifrågasätta om maten verkligen är ekologisk.

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Blomkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Citron: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Ingefära: Gutierres Quispe Guliana Melisa, Orito, Peru.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Mangold: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Morötter: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Rotselleri: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Roman”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien & ”Isberg”, Biolorca, Lorca, Spanien.
Tomater: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Vitkål: Tångagård, Falkenberg.
Zucchini: Naturcharc, Campohermoso, Spanien.
Apelsiner: ”Washington Navel”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Bananer: Appbosa, Saman, Peru.
Kiwi: ”Hayward”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Klementiner: ”Mandalate”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Mango: ”Kent”, Fernando Wong, Sunshine Farms, Piura Region, Peru.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.