Meny

Låna, hyra eller äga

Vindar och källare svämmar över av bra-att-ha-grejer och magasinerings­firmorna täljer guld. Men måste vi verkligen köpa en egen vedklyv eller sovsäck så fort vi behöver en? Susanne Helgeson som hittat många andra lösningar, tror inte det.

En av höstens första kyliga morgnar satt jag och kurade på bussen på väg till frilanskontoret. Jag har åkt ­sträckan tusentals gånger de senaste 20 åren, men denna morgon var det något som fick mig att vakna till och vända mig om. Jag hann precis läsa ”Hyr verktyg med våga själv-­förtroende” som i ett vackert typsnitt satt på ett butiksfönster jag aldrig ­tidigare hade sett. Äntligen, tänkte jag. Hur många gånger har jag inte haft behov av en slagborr, en slip­maskin, en vinkelsåg. Nej, just det – inte alls så ofta att det motiverar ett inköp. Istället har jag lånat och ibland förundrats över hur många som ­faktiskt äger en slagborr. Men också över hur många som dessutom äger en usel (ofta extremt billig) borr som inte ens lyckas ta sig igenom de lite mer utmanande betongväggarna – där man ju ofta vill att den där nya tavlan ska hänga.

”En tjänst i tiden som motverkar det vansinniga faktum att en borrmaskin i genomsnitt sägs användas blott 15 minuter under sin livstid.”

Några dagar efter min bussfärd cyklade jag förbi och fick nu veta att verktygsuthyraren hette ”Don för ­person”. Här finns allehanda, väl fungerande, högkvalitativa verktyg – perfekt för sällananvändaren som också kanske tycker det är lite ­jobbigt att fråga kompisen om att få låna igen. Dessutom ger personalen tips och råd om allt möjligt som har med hemmafix och bygg-det-själv-projekt att göra. En tjänst i tiden som motverkar det vansinniga faktum att en borrmaskin i genomsnitt sägs användas blott 15 minuter under sin livstid. Detta medan forskarna dagligen påpekar att vi sakta men säkert håller på att tömma jordens resurser.

Ju mer jag tänker på detta faktum undrar jag varför ungarna måste äga sina skridskor och jag en sovsäck. Nej, att inte alltid äga måste bli vanligare. Då slipper man ju dessutom både vårda och förvara prylarna. Detta har också Malmö stad insett. Där kan nämligen besökarna på Garaget, ett av stadens bibliotek tillika vardagsrum, mötesplats och kreativ verkstad, låna slagborr, verktygslåda för cykel­reparation och maskeraddräkter till ungarna – på bibliotekskortet! Ytterligare en hållbar tjänst som tillhandahålls är tillgången till de två symaskinerna, det är bara att ta med det som behöver lagas.

Bor man ­däremot i Stockholms­trakten och har ett betydligt bredare behov går man med fördel in på s­ajten hygglo.se. Där hyr privat­personer ut allt från pasta­kvarnar, slipsar och pianon till motorsågar, drönare och gräsklippare. Allt med devisen ”Hyr ut prylarna du inte använder varje dag!”.

Vår pryl- och klädkonsumtion har en stor, negativ miljöpåverkan. Att en rad olika källor visar att den kolla­borativa konsumtionen växer är därför både glädjande och bra för såväl hållbarheten som för plånbok och prylförråd. Delningsekonomi, att använda istället för att äga samt att tillhandahålla tjänster för detta – det är framtiden.

Skrivet av Susanne Helgeson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Brysselkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Kinakål: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Kryddbukett: Lagerblad, timjan och rosmarin, Enrico Wyniger, Argelès sur Mer, Frankrike.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Vegetales Biomar Organics, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Ekblad”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Tomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Navel”, Citrust, Malaga, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Gul kiwi: ”Soreli”, Jonicabio, Ginosa, Italien.
Klementiner: ”Clemenulles”, Exalco Bio S.L., Malaga, Spanien & Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Päron: ”Conference”, L, van Osch, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Golden delicious”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.

Med reservation för ändringar.