Meny
0423_växthus1

Medbönder emellan

I Tyskland är andelsjordbruk betydligt mer vanligt förekommande än i Sverige. Gunnar Rundgren har varit i Bayern och besökt några av dem.

“Ibland blir någon gris sur för att någon kossa tagit dess plats. Då blir det bråk. Som grisarna ofta vinner”, säger Elke. Men för det mesta funkar det bra. I stallet på den biodynamiska gården Blümlhof ses några suggor gona sig i de tolv kornas halmbädd. 

Jag besöker regionen Waginger See i Bayern. Mjölk­pro­duktion har traditionellt dominerat i området och är fortsatt viktig. De flesta ekogårdarna har diversifierat produktionen. Alla har dock nötkreatur och många har höns, får och grisar samt odlar spannmål. 

Blümlhof är den av de fem gårdar jag besöker som har den mest omväxlande produktionen. Man har omfattande grönsaksodling, två växthus på sammanlagt 900 kvadratmeter, frukt, nötter, spannmål samt bin, får (av den ovanliga rasen Brillenschafe, glas­ögon­får), kor, grisar, höns, hästar och åsnor. Totalt brukas 38 hektar, varav 15 är åker och resten betesmark och äng. 

Man är två familjer som samarbetar där Elke och Hubert Hochreiter äger gården medan Anna-Barbara Jocken­höfer och Wolfgang Landsberger ansvarar för bin och får. En ung man, Marian Graf, har just anställts och planen är att han och hans fru ska bli partner i företaget framöver. 

Gården är ett andelsjordbruk där för närvarande 50 konsumenter, eller som man säger ”medbönder”, betalar 160 euro i månaden per vuxen, halva priset för barn och gratis för barn under sex år. Om man är vegetarian får man 15 euros rabatt. När jag är på besök (i slutet av januari) finns det potatis, äpple, lök, vitlök, rotfrukter, rättika, fältsallat, rödkål, persilja, rödbetor, havrerot, grön­kål med flera grönsaker, mjölk, smör, honung, nötkött, griskött, korv, lamm­kött samt råg-, korn- och dinkelmjöl. 

Det vanliga i andelsjordbruk är att medlemmarna får en bestämd mängd mat i veckan, men på Blümlhof får de ta eller skörda vad de anser sig behöva. 

”Det är en fråga om förtroende – inom vissa gränser”, säger Elke. 

Som om det inte vore nog med den mångsidiga produktionen och andelsjordbruket, man är också engagerade i olika kulturella evenemang i bygden samt ordnar olika saker på gården. Oxen Lasse, 13 år, har varit med på vall­fart flera gånger till kyrkan där präster välsignar alla djuren.

Medbönderna måste inte bidra med arbete men då grönsaksplantering står på schemat ber man ibland om hjälp och då brukar alltid några ställa upp. Någon medbonde har kanske dåligt med pengar och bidrar istället med mer arbete, en annan sköter hemsidan. 

De bönder jag besökte i regionen var på det hela taget nöjda med sin situation. De hade planer på förändringar och förbättringar, men att utöka produk­tionen stod inte på önskelistan. Seb­astian Kettenberger i byn Titt­moning säger så här om sina framtidsplaner:  

”Jag vill inte skaffa mer mark, för om jag gör det innebär det samtidigt att någon annan måste minska sin mark eller helt enkelt lägga ner, och det vill jag inte.”

I Tyskland finns drygt 500 andelsjordbruk (den tyska termen är Solida­rische Landwirtschaft). I Sverige finns ett tjugotal. 

Skrivet av Gunnar Rundgren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien
Sallat: ”Batavia” & ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Purjolök: S.C.E.A. Paul, Contres, Frankrike.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Majrova: Earl Jeroli, Molleges, Frankrike.
Morötter: Widegrens gård, Roma & Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien
Avlånga rödbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Hallstahammar.
Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.
Mangold: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gul chili: Haciendas Bio, Vícar, Spanien.
Gurka: Toledano Horticola S.L., Adra, Spanien.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Polkabetor: Forsbergs Gris & Grönt, Hallstahammar.
Potatis: ”Amandine”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Vitbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Hallstahammar.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Palsternackor: Tångagård, Falkenberg & Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Mango: ”Kent”, Despoux Produce Export-import S.A.C., Lima, Peru.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Päron: ”Conference”, Elshof Organic Fruit BV, Dronten, Holland.
Apelsiner: ”Lane Late”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.