Meny
cabbage-2539966_1920

Möten som ger mersmak

Maskiner och mark som skulle kunna utnyttjas bättre fanns redan. Och kunniga människor som inget hellre ville än sätta igång och odla. Anette Dieng berättar om hur kooperativet Torfolk & Vänner bildades.

För drygt 40 år sedan lämnade ett gäng ungdomar Stockholm och flyttade till Torfolk Gård i Värmland. Vad de skulle göra där var inte helt klart, men likt många andra så kallade gröna vågare på den tiden, var de fulla av ambitioner och vilja att göra världen bättre.

”Vårt fokus låg på självhushållning”, berättar Olle Göransson som fort­farande bor och verkar på gården. ”Förutom kaffe och salt skulle vi ­producera vår mat själva, allt giftfritt såklart.”

Sedan dess har mycket hänt. Folk har kommit och gått, produktionen har ökat och idag finns två företag på gården: Torfolk Gård AB som driver en välkänd sylt- och saftproduktion och så den ekologiska grönsaks­odlingen som nyligen omvandlades till ett kooperativ med det inbjudande namnet Torfolk & Vänner.

”Här i mellersta och norra Värm­land läggs jordbruken ner och markerna växer igen”, förklarar Olle Göransson. ”Under 1990-talet fanns till exempel mellan 30 och 40 ekologiska potatis- och grönsaksodlare, av dem är idag bara två kvar. Men med kooperativet Torfolk & Vänner ser vi en möjlighet att vända den trenden, locka in nya entusiaster i jordbruket och uppmuntra till nära och småskalig produktion.”

Idén började gro för några år sedan i samband med att ett stort antal ensamkommande killar anlände från Afghanistan. De gick i skolan i Hagfors och några av dem kom till gården för att rensa ogräs och skörda grönsaker på sommarloven.

”De var otroligt duktiga och driftiga och vi började fundera på hur man skulle kunna hjälpa dem som even­tuellt hade intresse av att bli jord­brukare efter skolan.”

Efter diskussioner med en rad lokala aktörer ordnades praktikplatser åt ett 15-tal nyanlända, alla med ­tidigare erfarenhet av jord- eller skogs­bruk från sina hemländer. Nästa fråga: Hur skulle man kunna hjälpa dem att starta eget efter praktiken? Det var då idén om kooperativet dök upp. I det skulle de befintliga odlarna kunna hyra ut mark och maskiner till de nya, hjälpa till genom mentorskap och erbjuda samarbeten runt försäljning.

”Förra våren tillkom tre nya odlare i kooperativets regi så nu är vi sju. Vi har även fått ekonomiskt stöd från Jordbruksverket för att kunna anställa en person som ska hålla i alla trådar och lära de nyanlända att bättre ­planera sin odling och anpassa den till svenska förhållanden.”

Mycket arbete återstår naturligtvis tills antalet odlare i Värmland är tillbaka på de gamla nivåerna. Och trots åtskilliga timmar av ideellt arbete är Olle Göranssons ambitioner fortsatt höga.

”Jag har aldrig haft som målsättning att bli rik av det jag håller på med. Det här känns viktigt och det är roligt att träffa så många härliga ­människor. Och viljan att göra ­världen lite bättre, ja den finns nog också alltid kvar.”

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Blekselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Ingefära: Hamilton Farm , Pichanaki, Peru.

Kastanjechampinjoner: Bio Europe, Liessel, Holland.

Kvisttomater: Wouters Green B.V., Ens, Holland.

Majs: Gunnar Jonsson, Kristehamn.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Palmkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Röd paprika: Harvest House, Maasdijk, Holland.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Sallat: ”Batavia”, Bijzonderland, Nijeveen, Holland.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Spetskål: Marcello’s farm, Kristianstad.

Sötpotatis: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.

Zucchini: Marcello’s farm, Kristianstad.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Päron: ”Conference”, Johan Tkalecz, Beesd, Holland.

Röda plommon: ”Larry Anne”, Frubardo S.L., Badajoz, Spanien.

Äpplen: ”Sissired”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Äpplen: ”Åkerö”, Bramleys äppelgårdar, Kålland.