Meny
828

Nordisk klimatnytta

Bränslesnålare fraktfartyg, klokare varmvattenkranar och mer an­­vändarvänliga elbilsladdare. Johan Augustin berättar om Climate Solver Nordic som korar innovationsprojekt med smarta klimatlösningar.

Den svenska organisationen Climate Solver bildades för tio år sedan i syfte att uppmärksamma och främja innovationer som ska minska energi­för­brukning och koldioxidutsläpp och samtidigt öka tillgången på grön energi i utvecklingsländer. Världsnatur­fonden WWF, som står bakom organisationen, uppmanar alla som arbetar med ­innovationsfrämjande verksamhet att prioritera projekt där klimatnyttan är integrerad och korar också de smartaste klimatlösningarna bland över hundra nordiska företag, och bland entreprenörer i Indien, Kina och Sydafrika.

För tredje året i rad uppmärk­sammade Climate Solver Nordic, som koncentrerar sig på de nordiska länderna, i maj i år innovationer gjorda i vår del av världen.

”För att vi ska klara av klimat­utmaningen krävs att en mängd ­innovationer med stor potential måste komma igång snabbt – och verktygen finns”, sa Stefan Henningsson, WWF:s seniora rådgivare inom klimat­innovationer, inför prisutdelningen som gick av stapeln i Malmö.

Enligt Stefan Henningsson är årets nominerade innovationer resultatet av en kombination av digitalisering, ­teknik, systemtänkande och nya affärsmodeller. Företagen bakom dem ­verkar inom industrier med stora utsläpp, exempelvis transport, bygg, livsmedel och industriell tillverkning.

”Flera av dem har stor energi- och resursbesparingspotential”, säger Stefan Henningsson.

Av tolv nominerade bidrag plock­ade fem hem priset för Climate Solver Nordic 2018. Det finska företaget Norsepower omvandlar vindenergi till drivkraft och genererar upp till
30 procent bränslebesparing för fraktfartyg. Företaget uppskattar att om
20 000 fartyg använde den vind­baserade tekniken så skulle det innebära en minskning av koldioxid­utsläppen med 5 procent inom den globala flottan. Altered Stockholms innovativa vattenkranar sparar upp till 98 procent av varmvatten­användningen, och likaledes svenska Againity omvandlar industrivärme till elektricitet. Finska Parking Energy står bakom tekniken som gör det lätt att ladda elbilar i byggnader, och ­finska Fourdegs innovation ska minska värmeanvändningen inom byggnadssektorn. Enligt WWF har dessa fem innovationer potential att på egen hand årligen minska de globala kol­di­oxidutsläppen med över 100 miljoner ton under de närmaste tio åren – ­vilket motsvarar Sveriges och Finlands årliga sammanlagda utsläpp.

De nordiska länderna rankas högt på en rad listor bland världens största cleantech-innovationsländer. Trots detta är uppförsbacken inte sällan brant för start-up-företagen som ofta har det gemensamt att de växer långsamt jämfört med mer kommersiellt inriktade företag. Men det kan vara lukrativt att ta tag i klimatutmaningen. Allt fler företag har insett att det åtminstone på lite längre sikt finns stora pengar att dra in på att vara med och lösa klimatproblemet.

Skrivet av Johan Augustin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Basilika: Orto Novo, Ekerö.
Fänkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga och Solmarka gård, Vassmolösa.
Gurka: Älmås gård, Tranås.
Kålrot: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Blekselleri: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Majs: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Mangold: Marcellos Farm, Kristianstad och Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd paprika: Rob van Paasen Oude Leede och Frank de Konig, Tinte, Holland.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: “Roman”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Tomater: Organic Brothers B.V., Sirjansland, Holland.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Ananas: Coopeproagro R. L., San Carlos, Costa Rica.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: ”Rio Red”, Fruticola Hersa S.A., Uruapan, Mexiko.
Gröna druvor: ”Italia”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Päron: ”Conference”, Lody van Osch, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: “Mirinda”, Dagstorps fruktodling, Dösjebro.