Nu rivstartar naturen
Späda skott i nässelsnåren? Då är våren definitivt här. Så på med handskarna och plocka. Anna K Sjögren berättar vad, hur och varför.
Ett säkert sätt för mig att bli drabbad av våren är att klämma fast en papperskasse och ett par diskhandskar på pakethållaren och trampa iväg till mitt nässelställe som ligger ungefär en kilometer bort. Jag drar på mig de ljusblåa handskarna och plockar de späda skotten, ibland har jag med mig en sax, men det behövs egentligen inte, bladen är lätta att knipsa av med fingrarna.
Fram till våren 2021 har jag trott att allt som bränns och ser ut som brännässlor verkligen är brännässlor. Att det bara finns en sort och att det går bra att plocka alla. I år fick jag insikten att alla blad som bränns inte är vanliga brännässlor som kan plockas hur som helst. Arten etternässla är rödlistad i Artdatabanken sedan 2015. Den är mycket känslig för alla typer av bekämpningsmedel i de näringsrika jordar där den gärna växer. Jag bor på Öland och här växer etternässlan bland annat i tångbankarna längs den östra kusten. Det blir en fin soppa av nässelbladen från stränderna. Jag vet eftersom jag ovetande om rödlistningen har plockat dem. De bär på smaker från tången och soppan får en svag doft och smak av hav. När jag går in på Artdatabankens hemsida så lär jag mig också att det förutom brännässla och etternässla finns ytterligare tio nässelsorter i Sverige. Fjällnässla, brännässla och vanlig brännässla är livskraftiga, av dessa kan jag plocka hur mycket som helst, det är bra.
Det finns andra växter som liknar nässlan men som har blad som inte bränns. Vitplister och rödplister är några sådana exempel. Deras blad är mjuka och de passar bra att blanda ner i en sallad tillsammans med maskrosblad och en vinägrett. Men för att få det rätta rivet i en nässelsoppa krävs det nässlor som bränns.
Att nässelbladen bränner på huden beror på brännhåren. Dessa avger en vätska som bland annat innehåller histamin, acetylkolin och serotonin. Histamin framkallar inflammation, acetylkolin och serotonin är signalsubstanser som gör att nervceller kan skicka signaler till andra celler. Det finns även oxalsyra, vinsyra och myr-syra i vätskan. Jag har som sagt plasthandskar på mig när jag plockar nässlorna och rensar dem i köket. Men det finns folk som inte bryr sig om brännhåren utan tvärtom tycker att det är lite uppiggande när de river mot huden. I mötet med huden bryts brännhåren och det bildas en skarp spets som sprutar in innehållet. Nässlorna har sedan urminnes tider använts som läkemedel. Med nässel-extrakt har man behandlat rygg- och ledont och man har bränt huden över värkande leder för att öka blodcirkulationen i området.
Men mitt förhållande till nässlor är helt fokuserat på soppa. Jag tar hem kassen med späda nässelblad, drar på mig handskarna igen, rensar och sköljer bladen i flera vattenbad. Sedan kokar jag nässlorna i rikligt med lätt saltat vatten, spolar dem med kallt vatten och trycker ihop till en boll som jag hackar fint. Fräser finhackad lök i en kastrull, lägger i nässelhacket och späder med buljong och rundar eventuellt av med lite grädde. Sedan mixar jag hela härligheten och häller upp i djupa tallrikar.
Aubergine: Ana Maria Galdeano Cuella, Nerja, Spanien.
Bondbönor: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Fänkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Gurkmeja: Elvis Hamilton, San Ramón, Peru.
Kronärtskockor: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Morötter: ”Norway”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Källsprångs gård, Åsbro.
Plommontomater: José Bueno Valverde, Nerja, Spanien.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Carolus ”, Sven Andersson, Enköping.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Gran mix”, Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Skärbönor: Ecobalcon, Nerja, Spanien.
Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.
Zucchini: Federico Garcia Camacho, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Lane late”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Grapefrukt: “Ruby Star, Premium Organics S.L., Leioa, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, Bio Trading, Erbé, Italien.
Päron: “Conference”, Fruitwekerij de Jongh, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.