Meny
Vingårdar

Nya tider i vinvärlden

Klimatförändringarna gör att förutsättningarna för odlande av alla slags grödor förändras. Linda Pérez förklarar vad det innebär för vinmakarna.

Våren är en förförisk tid i vingårdarna. Nyvakna vinrankor spricker upp i grön­aste grönt, knoppar brister och i takt med att temperaturen stiger vecklar små söta blommor ut sig. Vinodling­arna sjuder av liv, av alltifrån binas flitiga surr till vinbondens utmanande arbete mot en ny årgång. 

För just utmanande kan våren också vara. Faror som vårfrost, hagelstormar och skyfall lurar ständigt runt hörnet – och det just när fruktsättningen är i sitt allra känsligaste skede. 

Förra våren drabbades delar av Europa av enorma temperatursvängningar. I Frankrike var det särskilt illa, där förlorade nästan alla landets vinodlingsregioner betydande delar av sin skörd. Redan i mitten av april hade temperaturerna på sina håll nått upp till 26 grader, för att sedan störtsjunka ner till ett par frostiga minusgrader. Den tidiga blomningen slogs således ut och många vinproducenter blev av med stora delar av sin årsväxt. Nog för att vädret kan vara ombytligt, men i takt med klimatförändringarna handlar det om alltmer extrema förhållanden. 

Vinets druvor kommer huvudsakligen från vinstocken Vitis vinifera – känd för sin fantastiska förmåga att spegla sin växtplats, men också för att den är mycket kräsen vad gäller odlings­­förhållanden. Så när stora delar av världens vinodlingsregioner drabbas av hagelstormar, skogsbränder, skyfall och konstant stigande temperaturer måste vinproducenterna tänka om. Många odlare söker sig nu bort från ekvatorn, det vill säga längre norrut på norra halvklotet och längre söderut på södra halvklotet. Frågan är vad det innebär för något som är så starkt sam­manflätat med en specifik plats som vin, vars traditioner många gånger sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Kommer vinodlingarna tvingas lämna sina historiska marker?

Förhoppningsvis är det inte riktigt så illa. Däremot krävs anpassning. I början av förra året godkände exempelvis Bordeaux att man, utöver regionens traditionella sorter, får odla ytterligare sex sorters druvor. Bland annat experimenteras det med Portugals portvinsdruva Touriga nacional. Det är ett stort steg för en region med så djupt traditionsbundna rötter. Men många vinproducenter har samma inställning – att till varje pris fortsätta producera förstklassiga viner, även om utvecklingen går mot nya smakprofiler. 

Läget kring klimatförändringarna är naturligtvis katastrofalt, samtidigt finns ljusglimtar. Nya möjligheter för vinframställning har dykt upp i delar av Nordamerika, Asien och även i norra Europa. Exempelvis är mousserande viner från södra England på stark frammarsch och vinsatsningarna i Skåne och på Gotland blir alltmer betydande. 

Omställning är en del av vår framtid. I vinets värld innebär det att de traditionella vinregionerna måste utvecklas efter givna förutsättningar och att vi som konsumenter behöver acceptera att allt inte kan förbli vad det varit. Vill man se positivt på saken innebär det att vi snart också har en ny uppsättning vinregioner – och viner – att upptäcka.

Linda Pérez, mat- och dryckesjournalist

Skrivet av admin

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Plommontomater: Rafael Gonzalez Segovia, Malaga, Spanien.
Sallat: ”Ekblad”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Fänkål: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Jordärtskockor: Stallsberg Lantbruk och Trädgård, Motala.
Avokado: ”Hass”, Adolfo Ortega Malaga, Spanien.
Sötpotatis: Lopez Villodres Reina, Malaga, Spanien.
Morötter: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Inmaculada Perez, Almería, Spanien.
Mangold: ”Mix”, O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Aubergine: Antonio Luque, Almería, Spanien.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Polkabetor: Hulte Eko, Hemse.
Timjan: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Vitkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Potatis: ”Maestro”, Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Vitbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Apelsiner: ”Lane Late”, Frutas Oscar Morell, Cheste, Spanien.
Päron: ”William”, La Conquista S.R.L., Rio Negro Valley, Argentina.
Kiwi: ”Hayward”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Röda plommon: ”Purple Heart”, Soc. Agr. La Hornilla SPA, Paine, Chile.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.