Meny

Odling och logistik

Ekolådans John Gerhard rapporterar från årets upplaga av en av ­världens ­viktigaste mässor för frukt och grönt, Fruit Logistica i Berlin.

Den 8–10:e februari var det dags för årets upplaga av Fruit Logistica i Berlin. Med över 2 800 utställare och 70 000 besökare från 136 länder är det den ledande mässan för internationell handel med frukt och grönsaker. I de 25 hallarna har man möjlighet att ­träffa kollegor och konkurrenter, få en överblick över marknads­utvecklingar, träffa gamla och möjliga nya leverantörer och kunder, få information om nyheter, gå på seminarier och titta på en del ny teknologi. Som namnet ­an­­tyder handlar en hel del om logistik. Hamnbolag, myndigheter, ­speditörer, rederier, agenter och kyl­lager­leveran­törer hör till de aktörer som finns på plats.

”Få inser vidden av hur mycket arbete och tid, investeringar och energi, kreativitet och innovation, koordination och samarbete som krävs för att flödet av färska livsmedel ska fungera.”

Och så grönsaks- och fruktodlare och -leverantörer förstås. Till de viktigaste frukterna på marknaden hör bananerna. Det är mycket som ska till för att få dessa gröna skönheter till Sverige – och för att de så småningom ska ha rätt färg när de når konsumenterna. Biodynamiska Pro­dukter som ligger bakom Ekolådan, var i slutet av 1980-talet bland de första att importera ekologiska bananer och det är ännu en viktig del av vår verksamhet. Bananerna i Ekolådan kommer till 99 procent från vår egen import från småbönder i Dominikanska Republiken och Peru. På mässan har vi med andra ord alltid mycket att avhandla med våra logistikpartners.

I år fanns även representanter från just banankooperativet Appbosa i Peru där. Det var härligt att få tillfälle att tillbringa lite tid tillsammans och att hjälpa dem att sätta sig in i hur mark­naden de säljer sina bananer till ­fungerar. Jag fick också tillfälle att tala med några av våra leverantörer från Spanien, Italien och Frankrike.

Ett av samtalsämnena var självklart den aktuella situationen för odlarna i de områden som drabbades av det hårda vintervädret i januari – och konsekvenserna det får för tillgången på, och priserna för, frukt och grönt. Situa­tionen verkar ha stabiliserats och de långsiktiga följderna blir sannolikt begränsade. Men i vissa regioner och på specifika platser drabbades odlarna hårt. Leveransproblemen märks antagligen tydligare inom den icke ekologiska marknaden där volymerna är mycket större. Priserna för en del grönsaker steg inom dagligvaru­handeln i Europa men en del faller redan igen. På den ekologiska marknaden kan det fortfarande uppstå vissa bristsituationer då enskilda odlare inte kan leverera och det inte är så enkelt att hitta alternativa ekologiskt certifierade produkter.

På Fruit Logistica får man se aktörer från i princip alla led av den globala handeln med frukt och grönt – från skörd till butik – sida vid sida och i samtal med varandra. Få inser vidden av hur mycket arbete och tid, in­veste­ringar och energi, kreativitet och ­innovation, koordination och sam­arbete som krävs för att flödet av färska livsmedel ska fungera och kunna ­försörja den ständigt växande stads­befolkningen i Sverige och ­världen. Kanske är det därför jag alltid lämnar Fruit Logistica med känslor som ­pendlar mellan förundran och rädsla.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Aubergine: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Biomar, El Ejido, Spanien.
Ingefära: Aldo Ramierz, Pichanaqui, Peru.
Jordärtskockor: Biomas, Taule, Frankrike.
Kastanjechampinjoner: Noud Spetgens, Liessel, Holland.
Majrova: Solmarka gård, Vassmolösa.
Morötter: Källsprångs gård, Åsbro.
Palsternackor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.
Potatis: ”King Edvard”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Romanesco: Antonio Reverte Diaz, Lorca, Spanien.
Rättika: Solmarka gård, Vassmolösa.
Rödbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Tomater: Biotec Family S.C. A., Campohermoso, Spanien.
Zucchini: Biotec Family S.C. A., Campohermoso, Spanien.
Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.
Apelsiner: ”Washington Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, Cofrudeca, COOP. V., Valencia, Spanien.
Mango: ”Kent”, Jan Bernard, ProNatur, Moyobamba, Peru.
Päron: ”Conference”, Biodijk Midden B. V., Biddinghulzen, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.