Meny
farm-3976981_1920

Odlingsstrategi för framtiden

Att säkerställa tillgången på odlingsmark är en viktig pusselbit i Söder­täljes strävan att öka den lokala matproduktionen. Anette Dieng berättar.

I Södertälje har politikerna bestämt sig. I slutet av förra året enades samtliga partier om en odlingsstrategi som ska gälla fram till 2030. Beslutet är ett led i kommunens hållbarhetsarbete och bak­­grunden är en vilja att öka den lokala livsmedelsproduktionen, dels för att det finns en stor efterfrågan på närproducerad mat, dels för att höja kommunens självförsörjningsgrad för att kunna möta framtida samhällsutmaningar.

På stadsbyggnadskontoret i Söder­tälje arbetar projektledaren Liselotte Löthagen som varit med att ta fram det förslag som just klubbats.

”Förberedelserna tog lång tid eftersom vi behövde ha en dialog med många aktörer så att frågorna förankrades ordentligt”, berättar hon. “Men nu har vi en konkret handlingsplan för hur vi ska arbeta framåt.”

Att säkerställa tillgången på jordbruksmark för framtiden är en av de saker man ska ta itu med. I kommunen finns idag 10 000 hektar åker- och betes­mark och av dem äger kommunen 1 000. Att en del av de mest produktiva jordbruksmarkerna finns i anslutning till tätorter har lett till att olika samhälls­intressen måste ställas mot varandra.

”Då jordbruksmark inte värde­rats tillräckligt högt de senaste decennierna har industrier, köpcentrum och infrastruktur tillåtits breda ut sig i ytter­om­rådena”, förklarar Liselotte Löthagen. “Nu är vi eniga om att kommunens jord­bruksmark måste värnas. Mark att odla mat på är ett samhällsintresse som på allvar måste vägas mot annat.”

Men det största hotet mot jordbruksmarken är att den inte brukas aktivt och helt enkelt växer igen.

”Det behövs fler som arbetar och försörjer sig på odling”, menar Liselotte Löthagen.  “Vi har en viktig roll i att skapa förutsättningar för gröna näringar genom att exempelvis erbjuda tillgänglig mark till intresserade och stödja och vägleda dem i deras företagande.”

I kommunens odlingsstrategi står att jorden ska brukas med långsiktigt hållbara produktionsmetoder.

”Vi har ett uppdrag att successivt sadla om till ekologisk odling på kommunens brukbara mark”, förtydligar Liselotte Löthagen. “Ekologisk produktion av grönsaker och foder kräver gödsel och för att få gödsel krävs djurhållning. Därför vill vi främja idisslare som omvandlar gräs till kött och mjölk och samtidigt håller markerna öppna. Antalet djur ska vara anpassat till gårdens areal så att djuren kan producera tillräckligt med gödsel till växtodlingen, och växt­odlingen ska vara ordnad så att den också kan producera tillräckligt med mat åt djuren. Då får vi ett lantbruk i balans, ett kretsloppsjordbruk.”

I odlingsstrategin finns inte bara planer för det yrkesmässiga odlandet.

”Vi vill även se mer av bostadsnära odlingar och ett ökat odlande på skolor, förskolor och äldreomsorgen i kommunen, det ger en vackrare och trevligare miljö och en större förståelse för varifrån maten kommer och hur naturen fungerar”, avslutar Liselotte Löthagen.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Broccoli: Jonica bio, Ginosa, Italien.

Gul lök: Tångagård, Falkenberg.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanie

Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Kastanjechampinjoner: Bio Europe B.V., Liessel, Holland.

Kålrabbi: Jonica bio, Ginosa, Italien.

Körsbärstomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Mangold: Jonica bio, Ginosa, Italien.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Pak Choy: Rob van Paassen, Oude Leede, Holland.

Palsternackor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Potatis: ”Carolus”, Sven Andersson, Enköping.

Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.

Rotpersilja: Mickelgårds Lantbruk, När.

Röda chilifrukter: Productos Organicos Litoral de Nijar S.L., San Isidro de Nijar, Spanien.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Rödlök: Bio Stee, Zuid-Beijerland, Holland.

Vitkål: Tångagård, Falkenberg.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blodapelsiner: ”Sanguinello”, Soc Coop Salamita, Barcellona, Italien.

Blå druvor: “Ben Hannah”, Capespan, Porterville, Sydafrika.

Kiwi: ”Hayward”, Jonica bio, Ginosa, Italien.

Päron: ”William”, Sól Bio, Rio Negro Valley, Argentina.

Päron: ”Conference”, De Olmenhorst Fruit BV, Biddinghuizen, Holland.

Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.