Meny

Operation Omvandling fortsätter

Strukturomvandling och effektivisering tycks vara två av landsbygdsmini­sterns favoritord. Ann-Helen Meyer von Bremen berättar vad de betyder.

Så här i januari brukar det sias en del om vilka som kommer att bli årets mattrender. Vad gäller 2018 är en sak säker, det kommer knappast pratas särskilt mycket om regeringens politik för en fortsatt strukturrationalisering av lantbruket och livsmedelsproduktionen. Och då kommer ändå just det vara något som påverkar maten så ­oerhört mycket mer, än sådant som trendspanarna spanar in.

För nästan exakt ett år sedan presenterade regeringen sin livsmedelsstrategi, det vill säga den matpolitik som ska gälla fram till 2030. Då stod det klart att fokus framöver inte kommer att ligga på att utveckla Sveriges gastronomi, minska matens miljö­påverkan eller satsa på mer hälsosam mat. Istället är det strukturomvandling, effektivisering och kostnadsjakt för att kunna konkurrera internationellt som gäller.

”Denna utveckling är ifrågasatt i många länder. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan har föreslagit att det ska finnas en gräns för hur mycket pengar en gård kan få i jordbruksstöd, detta för att bromsa utvecklingen av allt färre och större gårdar.”

Denna utveckling är ifrågasatt i många länder. EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan har därför föreslagit att det ska finnas en gräns för hur mycket pengar en gård kan få i jordbruksstöd, detta för att bromsa ut­­veck­lingen av allt färre och större gårdar. Men det är inget som den svenska regeringen gillar. Landsbygds­minister Buchts besked innan jul var glasklart: ”Vi säger nej, eftersom det skulle motverka en strukturomvandling”.

Den 70 år gamla politiska idén, där gårdarna hela tiden ska bli större, mer effektiva och producera mer och billigare mat, har förändrat Sverige i grunden. Tusentals gårdar har lagt ner för gott. Bara under de senaste 40 åren har antalet gårdar halverats, från 140 000 till 70 000. Knappt sju procent av 1970-talets mjölkgårdar finns kvar. Åkerareal motsvarande storleken av Dalsland har försvunnit. Ängs- och hagmarkerna, våra rikaste naturtyper, är nu så hotade att regeringen gör extra insatser för att de marker som är kvar inte också ska gå förlorade.

Den ständiga jakten på lägre kostnader har drastiskt förändrat land­skapen i stora delar av Sverige. Det varierade och artrika landskapet där små åkrar varvades med betesmarker, skog, ängar och vattendrag har antingen blivit enbart skog eller också stora, ensidiga spannmålsfält. Djuren har koncentrerats till vissa områden och växtodlingen till andra, vilket gett oss olika miljöproblem.

Inte bara bönderna, deras gårdar och markerna har blivit mer ”effektiva” och ”rationella”, så har även djuren och skötseln av dem. Idag mjölkar en ko 80 procent mer mjölk än för 40 år sedan. En sugga ger 600 kilo mer kött.

Svensk mat förknippas ofta med särskilda värden som hälsa, djur- och miljöomsorg. En politik som främst prioriterar låga priser och effektivisering, riskerar att slarva bort dessa ­värden. Om fokus endast är låga kostnader, finns det alltid någon annan som kan producera billigare. Vi importerar exempelvis soja som foder och mat, inte därför att det är omöjligt att odla protein i Sverige, utan för att det är billigare. I en global kon­kurrens känner strukturrationaliseringen inga gränser.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Ingefära: Wilder Guzman Otero, Lima, Peru.
Kinakål: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Körsbärstomater: Agrologica Bio, Chiaramonte,Italien.
Majrova: Solmarka gård, Vassmolösa.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Prince de Bretagne, Saint-Pol- de-Léon, Frankrike.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Sallat: ”Batavia” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Zucchini: Ros Angelo och Denaro Vincenzo, Ispica, Italien.
Apelsiner: ”Navelina”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Az Ag. Saccetto Michele, Villafalletto, Italien.
Mango: ”Kent”, Fernando Wong, Sunshine Farms, Piura Region, Peru.
Minneolas: Tareks Tarimsal Urunler, Adana, Turkiet.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar