Meny
appetizer-3315960_1920

Paus med potential

Kan en ofrivillig paus från fulla ­scheman och snabba middagslösningar få oss att se nya möjligheter i köket? Lina Wallentinson tror kanske det.

Toalettpapper som hamstringsvara nummer ett var lite otippat. Att ­butikens jäst- och mjölhyllor gapar tomma känns mer rimligt. När allt förändras i en så rasande takt som det gjort de senaste veckorna finns det en trygghet i det praktiska, att göra något med händerna. Som att baka och laga mat. När de flesta av oss måste vänja oss vid färre aktiviteter, glesare umgänge och mer hemmaliv finns också tid att fylla med nytt innehåll.

Många passar på att rensa ut prylar och skräp, det vittnar långa köer till återvinningen om. Även köket mår bra av en inventering. Inte för att slänga men för att äta upp. De där halvfulla påsarna med linser, burken med kronärtskocka som blivit stående eller polenta­grynen – är det nu vi ska ta tag i de glömda paketen längst in i skåpen? Försöka få ihop en veckas middagar på bara hyllvärmare? Varför inte plocka fram några kokböcker och datorn och leta efter rätter där just de ingredienserna ingår. I bästa fall skapas ett par nya favorit­rätter, i sämsta blir det en skaplig, och billig, middag. Och inte minst, befriande luftigt i skåp och lådor.

För många barn är gympan, basketen eller pianospelandet inställt. Passa på att smyga in en köksaktivitet istället, som att laga middag en dag i veckan. Kanske suckas det en del i början, men det brukar vända när maten står på bordet. Vilken tioåring känner inte stolthet när hen väl fått ihop en pasta carbonara eller en nudelwok att bjuda familjen på. För den som vill prova är det bra att försöka komma in i en rutin, som att sätta sig ner över en fika på söndagen och tillsammans skriva ner kommande veckas meny. Låt alla bläddra i mattidningar, kokböcker och på receptsajter för inspiration, och komma med idéer.

Är det nu, när tiden finns som vi hittar tillbaka till nygamla sätt att samlas och umgås kring köksbänken? Gör egen pastadeg och knypplar små tortellinis tillsammans, eller doppar rispapper i vatten och viker vackra vietnamesiska vårrullar? Eller för all del, sätter ett storkok av potatis och rullar ett gäng kroppkakor.

När vi går på lägre varvtal kanske vi också betraktar innehållet i Eko­lådan med lite nya ögon. Många pratar om glädjen i att bli överraskad när lådan kommer, att inte styra över innehållet är en del av charmen. De flesta grönsakerna är välkända, men så dyker det upp något lite udda, en rotpersilja, majrova eller kålrabbi. Nu finns tiden att verkligen känna och smaka, fundera och hitta nya sätt att laga till såväl gamla trotjänare som nya bekantskaper. Vill du inspiration finns det mängder av tips och recept här.

Och i tilläggssortiment finns ytterligare grönsaker och frukter att komplettera lådan med – just nu rädisor, persilja, salladslök och sparris som ger gott om vårkänslor. I frukt­lagret doftar det av grapefrukt, kiwi, mango och lime. Och bland skafferivarorna hittar du en massa annat som också kan läggas med när din låda ska packas. Sånt som linser, bönor, mjöl, olja, pasta, kaffe, nötter, choklad och ny­­bakat bröd. Och rengöringsmedel! Allt ekologiskt förstås.

Skrivet av Lina Wallentinson

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Gul lök: Widegrens gård, Roma.

Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.

Kastanjechampinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Pak choy: Bijzonderland, Nijenveen, Holland.

Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.

Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.

Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.

Rödlök: Solmarka gård, Vassmolösa.

Röda chilifrukter: Josmar SCA, El Ejido, Spanien.

Röd paprika: Premium Organics, Barakaldo, Spanien.

Sallat: ”Mâche”, Orto Bellina, Gorlago, Italien.

Svartrötter: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.

Tomater: ”Kumato”, Sergio Lopez Berbel, La Mamola, Spanien.

Vitkål: Hulte Eko, Hemse.

Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Ananas: Mamo, Banoua Lagoon Region, Elfenbenskusten.

Apelsiner: ”Lane late”, Exalco Bio, Malaga, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Blåbär: Frutas Naturales Fields S.L., Moguer, Spanien.

Kiwi: ”Hayward”, Coop Granfrutta Zani, Granrolo, Italien.

Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.