
Plats på scen för nya tankar
Konserter och musikfestivaler hör sommaren till. Susanne Helgeson berättar om de hållbara steg som börjat tas av vissa av arrangörerna.
När jag förra sommaren hörde uttrycket ”Swift quake” för första gången (Swift-skalv, fritt översatt), tänkte jag dels på hur roligt det är att lära sig nya ord, dels på hur fantastiskt det är när tusentals lyckliga konsertdansande fans ger seismologiskt utslag – 2,3 på Richter-skalan för att vara exakt. I våras var jag inte på någon enda av Taylor Swifts spelningar på The Eras Tour men det var ju å andra sidan cirka 179 000 andra i Sverige, av totalt fyra miljoner sålda biljetter till och med den sista i december i år. Rätt otroligt! Vad som också är anmärkningsvärt i positiv bemärkelse är att superstjärnan med smeknamnet Tay Tay inspirerar sina fans att tänka miljövänligt. Detta i och med att hon tydligt visat sin medvetenhet om det betydande koldioxidutsläpp som turnén orsakar. Inte bara genom de många resorna med privatjeten utan också el, marktransporter av utrustning och fansens många resor till konsertplatserna. Swift har därför klimatkompenserat genom att köpa dubbelt så många utsläppsrätter än de beräknade. Pengar som går till bland annat trädplantering och utbyggnad av förnybar energi vilket ju är toppen även om mängderna koldioxid redan släppts ut. Och tillvägagångssättet inspirerar förhoppningsvis andra i branschen till att både uppmärksamma problematiken och agera.
Glädjande nog är Tay Tay inte ensam. Det brittiska bandet Coldplay uppger att de under sin senaste turné, kallad Music of the Spheres (pågår till och med november) redan har lyckats sänka sin klimatpåverkan med nästan 60 procent jämfört med den förra. På turnéns hemsida ger de detaljerad information om allt från att använda nedbrytbar konfetti, spinningcyklar som genererar el och golv som omvandlar fansens dansande till energi. De ”mäter, reducerar och mildrar” med ambitionen att få ner fotavtrycket genom att också plantera ett träd för varje såld biljett (typ sju miljoner stycken) och använda förnybar energi, bland annat genom medhavda solpaneler. De uppmanar fansen att åka kollektivt, cykla eller gå till konserterna, lämna in sitt konsertarmband för återvinning och ha med sig påfyllningsbara vattenflaskor. Imponerade läsning på hemsidan ifråga och musiken är ju rätt underbar. Jag minns plötsligt att jag förlovade mig till tonerna av deras megahit Yellow för en massa år sedan… men tillbaka till ämnet:
Även framsynta såväl holländska som engelska konsertarrangörer har börjat fatta galoppen och börjat bry sig om att skapa ”grönare” sätt att ta emot musikkonsumenter som i allt större utsträckning förväntar sig ett mer hållbart tänk. En mängd vettigare energislag än diesel används exempelvis. Nu hoppas vi att många svenska artister och arrangörer följer efter – med eller utan konfetti. Festivalen Way out West som just avslutats i Göteborg får sägas vara svenska veteraner på temat i och med att de ända sedan starten 2007 serverat uteslutande vegetarisk mat till så väl besökare, som scenarbetare och artister.
Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.
Våra odlare denna vecka:
Tomater: Marcus Söderlind, Habo.
Bataviasallat: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Salladslök: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Blomkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Sötpotatis: Agro green, Egypten.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Avokado: “Hass”, Jalhuca, Lima, Peru S.A.C.
Isbergssallat: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Ingefära: Peru.
Zucchini: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Potatis: ”Solist”, Wålstedt.
Rödlök: Aaldering, Biddinghuizen, Holland.
Persilja: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Bananer: Dominikanska republiken.
Minivattenmelon: Lopez Villodres Reina i Antequerea, Spanien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Freshgo, Kirkwood, Sydafrika.
Nektariner: Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Passionsfrukt: Spanien.
Äpplen: ”Royal Gala”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Päron: ”Carmen”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.
Plommon: ”Black Amber”, Joinfruit Soc. Cons A.R.L., Verzuolo, Italien.