Meny
0624_marcello

Rapport från åkern

Nu börjar primörer från Marcello’s farm dyka upp i lådorna igen. Anette Dieng har hört sig för om läget inför den intensiva skördesäsongen.

Sist jag ringde Inge Schwagermann på Marcello’s farm utanför Kristianstad var i januari 2019. Samtalet handlade delvis om en odlingssäsong som led mot sitt slut, om gigantiska purjolökar som fortfarande stod kvar i jorden, om hur hon och hennes man Marcel van Sitteren fortfarande hade fullt upp med att få sina grönsaker sålda – och om en längtan efter återhämtning och vila. När jag ringer henne denna gång är jag nyfiken på att få höra om allt som hänt sedan sist och lite om säsongen som stundar.

”Här har det hänt jättemycket sedan vi pratade sist”, berättar Inge Schwager­mann med samma entusiasm i rösten som vanligt. ”Vi har gjort en omorgani­sering. Idag driver vi gården med fyra delägare istället för bara Marcel och jag.”

Sedan starten 2012 har de haft en målsättning att skapa en biodynamisk gård där flera familjer ska kunna bo, livnära sig på det som produceras och ha sina specifika ansvarsområden.

”Nu har vi nästan det upplägget. Sam Groffen, som är en av de nya delägarna, har hand om jordbearbetning, skörd och plantering – allt som har med maskiner att göra. Vaida Viscosciene som köpt ett hus i närheten ansvarar för odlingarna, både på friland och i gårdens nya växthus, samt alla jobb som inkluderar arbetare; skörd, packning och ogräsplockning. Marcel tar hand om korna och jag har fått en mer övergripande roll.”

Under samtalets gång framkommer det dock att omorganisationen inte varit helt frivillig.

”Marcel blev allvarligt sjuk 2019. Efter det var det inte längre möjligt för oss att ensamma driva gården. Jag är säker på att vi hade gjort den här förändringen ändå, men vi hade kanske väntat några år. Anledningen är alltså ledsam men resultatet har blivit bra. Gården har kommit in i en mer vuxen och mogen fas.”

Hjärtat i verksamheten är fort­farande odlingarna och säsongen ser lovande ut så här långt.

”Vädret under våren har varit fördel­aktigt för oss. Vanligtvis brukar våra sandjordar vara så torra att vi behöver bevattna efter planteringen för att rötterna ska kunna etablera sig. Men i år har vi inte behövt det. Jorden har varit så fuktig att de etablerat sig själva.”

Redan veckan efter Kristi himmels­färdshelgen skördades den första ­sallaten till gårdens butik och sjuttio medlemmar (konsumenter som är med och delar på kostnaderna för att driva gården, och därmed får ta del av skörden). Näst på tur att få primör­sallat är Ekolådans kunder via Stiftelsen Biodynamiska Produkter i Järna.

”Vi är så tacksamma för vår relation med Biodynamiska Produkter. De köper av oss varje vecka under hela säsongen vilket ger stabilitet och en bra bas. Det är också jättekul med responsen vi får från Ekolådans kunder. Vi känner att våra produkter blir riktigt uppskattade.”

Förändringen från att vara två personer som delar på arbetet och ansvaret på gården till fyra har gjort att arbetsbördan har lättat betydligt från Inges och Marcels axlar.

”Nu behöver vi inte längre jobba dag och natt utan kan ta det lite lugn­are ibland.”

Anette Dieng
Anette Dieng var med och startade Ekolådan 2003. Hon har en stark vilja att förmedla kunskap om hur mat och råvaror kan produceras på ett för alla hållbart sätt. Något hon bland annat också gjort som redaktör på tidningen Äkta mat. Idag är hon frilansskribent. 

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Kvisttomater: Campobello SRL, Licata, Italien.
Isbergssallat: Marcello’s Farm, Sverige.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Rucola: Ortobellina, Gorlago, Italien.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Avokado: ”Hass”, Jalhuca Peru S.A.C., Lima, Peru.
Morötter: Campobello SRL, Licata, Italien.
Sötpotatis: Atlantic Sun Farms, São Teotónio, Portugal.
Färskpotatis: ”Solist”, Lars Silwer, Båstad.
Zucchini: Campobello SRL, Licata, Italien.
Röd chili: Las haciendas Malaga, Spanien.
Babyspenat: Ortobellina, Gorlago, Italien.
Brytbönor: Campobello SRL, Licata, Italien.
Sallat: ”Mâche”, Ortobellina, Gorlago, Italien.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Sallat: ”Röd batavia”, Marcello’s Farm, Sverige.
Bananer: Horizontos, demeter, Dominikanska republiken.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Grapefrukt: ”Ruby”, Frutas Alhambra SL, Granada, Spanien.
Apelsiner: ”Valencialate”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.
Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Päron: ”Red Bartlett”, Patagonian Fruits Trade S.A., Argentina.
Mango: ”Kent”, Zongo Adama, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.

Med reservation för ändringar.