Meny
julebodagård

Rapport från äppelodlingen

Efter mycket letande hittade Ekolådan sina nya ekologiska äppel­odlare på Österlen. Anette Dieng fick en pratstund med dem.

Att svenska ekologiska äpplen ”inte växer på träd” står klart efter ett samtal med Cas Snijder. Och är det någon som har koll på det så är det han. Under sina snart 20 år som Ekolådans in­­köpare av frukt och grönsaker har han nämligen sökt med ljus och lykta efter just sådana. Då menas inte obesprutade äpplen från dignande träd i villaträdgårdar som det kan tyckas finnas oänd­ligt mycket av så här års. Nej, för Cas och Ekolådan handlar det om ekologiskt odlade äpplen från professionella producenter, som både kan leverera den mängd frukt han behöver och av den kvalitet kunderna förväntar sig. Glädjen var därför stor när Cas för ett år sedan fick tips om Anna och Marcus Callen­bring på Stora Juleboda gård i Dege­berga på Österlen. Marcus sitter i bilen när jag ringer upp:

”När vi tog över gården 2014 fick vi börja med att omplantera stora delar av odlingen som bestod av många gamla och döda träd. Ägarna innan hade  ställt om till ekologiskt och sedan slutat att odla. Eftersom odlingen var opåverkad var den biologiska mångfalden väldigt rik och balanserad. För att förstärka den ytterligare rådde forskare på besök oss att varva de nya äppelträden med vinbärs- och havtornsbuskar, päron- och plommonträd och andra växter vilket vi gjorde. Idag har vi till och med jord­gubbar och potatis som växer mellan raderna av äppelträd.”

Den biologiska mångfalden inbegriper även djur av olika slag. Förutom hönsen och grisarna som flyttas runt i odlingen där de gödslar, sprätter, pickar, bökar och äter kvickrot, finns mängder av fåglar och bin och andra insekter som hjälper till med allt från pollinering till skadedjurs­bekämpning.

”Vi har inga jätteproblem med in­sekts­skador i våra odlingar, det reder mångfalden ut åt oss. Till exempel har vi en speciell myra som äter äppelvecklarens larver. Äppelvecklare är annars ett stort problem i ekologisk fruktodling då de äter bladen på träden och borrar sig in i äpplena och äter kärnhusen.”

Den stora utmaningen är istället vädret, menar Marcus.

”Som när det är plusgrader under hela vintern och sedan plötsligt blir sju minusgrader i slutet av maj, när träden står i blom och ska pollineras. Eller som när en av mina kollegor tappade hela sin äppelskörd under en plötslig hagelskur i år. Det såg ut som om någon hade slagit äpplena med hammare. Nej, vi behöver stabilt väder och en del regn. Än så länge har vi god tillgång till vatten på gården men två av mina kollegor har fått sinade brunnar denna torra, varma sommar.”

Att odlingen fortsatt ska vara ekologisk är en självklarhet för Marcus och Anna. 

”Det är viktigt, inte bara för naturen, vattnet och jorden utan också för vår egen hälsa.”

Resultat från stickprovskontroller som Livsmedelsverket 2013, 2015 och 2017 gjort på konventionellt odlade äpplen, påvisar resthalter av växtskydds­medel i majoriteten av proverna (75–96 procent). Detta oavsett om äpplena odlats i Sverige, inom eller utanför eu. 

”Resten kan man tänka ut själv”, avslutar Marcus och kör vidare.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Babyspenat: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Blomkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Citron: Nature Present S.l. Finca la Gavia, Álora, Spanien.
Gurka: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Kinakål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Körsbärstomater: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palmkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad & Sven Andersson, Enköping.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Röd paprika: Biosol Portocarero, Almería, Spanien.
Sallat: ”Batavia”, Earl Ferme de Villargelle, Noves, Frankrike.
Sallat: ”Lollo Rosso”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Spetskål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Sötpotatis: Bio Algarrobo S. L., Algarrobo, Spanien.
Tomater: Sven Andersson, Enköping.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Apelsiner: ”Navel”, Blue Crane Exports, Kirkwood, Sydafrika.
Bananer: Apposa, Saman, Peru
Gröna druvor: ”Italia”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Kiwi: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Päron: “Conference”, Mulders Bio Fruit,B. V., Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Stora Juleboda gård, Degeberga.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.