Meny

Rotfrukter högt och lågt

Lägg in, torka, marinera och syra. Nu gäller det att ta hand om säsongens alla fina rotfrukter och få dem att räcka länge. Ann-Helen Meyer von Bremen delar med sig av sina bästa spartips.

Var skörden lyckad, inköpen stora eller fick du helt enkelt en grönsakslåda med en massa rotfrukter i som du inte vet hur du ska hinna äta upp? Här är några tips på hur du kan förlänga deras livslängd.

Rotfrukter bör förvaras svalt och fuktigt. En jordkällare har ofta just den kombinationen, men även en sval källare, ett källarförråd, skafferi eller kylskåp fungerar bra. Se bara till att rotfrukterna inte torkar ut. Har du en tät grönsakslåda i kylen är den det bästa stället, annars är det plastpåse som gäller för att bevara fukten.

”Det är snyggt med blast, men efter skörd suger den musten ur rotfrukterna och kvar blir en mjuk och trist morot eller rödbeta.”

Har du nyskördade eller nyköpta ­rotfrukter med blast, skär bort den direkt. Det är snyggt med blast, men efter skörd suger den musten ur rotfrukterna och kvar blir en mjuk och trist morot eller rödbeta.

Ett annat sätt att få rotfrukterna att leva längre är att helt enkelt bereda dem. Här är några enkla tips.

Lägg in. Strimla rotfrukten med potatisskalare och häll över en vanlig 1-2-3-lag, det vill säga 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Efter någon dag är inläggningen klar och håller sig sedan i flera månader.

Snabbmarinera. Strimla eller skär rotfrukten i tunna skivor. Salta och peppra. Eventuellt kan du hälla på lite vinäger och olja, men det är inte nödvändigt. Detta blir väldigt gott med kålrabbi, majrovor, men även andra rotfrukter fungerar. Håller sig cirka 1 vecka i kylen.

Torka. Strimla rotfrukten med potatisskalare. Sprid ut strimlorna på ett par plåtar i ugnen. Torka på 50° med luckan lite på glänt. Passar i sallader, som snacks, att toppa soppor eller andra rätter med. Snygg som dekoration. Vill du ha en annan storlek, typ fnas, riv rotfrukten grovt.

Syra. Riv rotfrukterna grovt. Lägg i en glasburk. Krydda efter smak med exempelvis chili, enbär, kummin, ­ingefära, vitlök, lagerblad, krondill, lök eller äpple. Packa rotfrukts­blandningen med en träslev. Häll på saltat vatten (20–30 gram salt/­liter vatten) så att det täcker och lägg en press på, exempelvis en plastpåse fylld med vatten, men skruva inte på locket. Låt stå i rumstemperatur tills det ­börjar bubbla ordentligt, det tar några dagar. Ställ sedan svalare några veckor. Smaka då och då. När du tycker syrningen är lagom avbryter du processen genom att sätta lock på och ställa burken ännu svalare, i kylskåp eller jordkällare. En lyckad syrning håller sig flera månader. Men kommer inte syrningen i gång efter några dagar, är det lika bra att börja från början igen.

Semitorka i olja. Det här bygger på samma idé som torkade tomater i olja. Skär rotfrukten i kuber eller s­tavar. Rosta dem med lite olja i ugn cirka 150°. De ska tappa vätska, ­krympa till ungefär halva storleken, bli halvmjuka – inte torka. Lägg rotfrukterna på burk, fyll på med het olja och dra åt locket. Du kan förstås krydda också innan, efter behag. Gott som tillbehör eller i grytor och soppor. Och håller sig flera månader.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Aubergine: Ron van Dijk, Schalkwijk, Holland och Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Babyspenat: Orto Bellina, Gorlago, Italien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Kålrot: Solmarka Gård, Vassmolösa.
Majs: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Pumpa: ”Hokkaido”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Miguel Teilles, Algarrobo, Spanien.
Tomater: Agro Bio Logica, Bosco, Italien.
Vitlök: Irijimpa S.l., Carrascosa de Haro, Spanien.
Zucchini: Arte Orto New, Santa Croce Camerina, Italien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Ananas: Manrique Kopper, San Carlos och Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica.
Apelsiner: ”Navel”, Finca la Gavia, Alora, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Klementiner: ”Primasole”, Cofrudeca COOP.V., Belgida, Spanien.
Mango: ”Osteen”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Äpplen: ”Santana”, Warmonderhof Boomgaard, Dronten, Holland.

Med reservation för ändringar.