Meny

Så tämjs en ko

Det finns många sätt, men i Ann-Helen Meyer von Bremens fall har en kom­bination av rotborste, vattenhink, mod, tålamod och en massa ­äpplen, morötter och majskolvar varit vägen till att få vilda kor tama.

Kanske kommer några av er ihåg de råmande naturvårdare som kom till vår gård för två år sedan? Vi lånade dem av grannen för att de skulle hjälpa oss att restaurera igenväxta strandängar. I fjol bestämde vi oss för att köpa några av dem. Bossa, Bruna, Panda, Bossanova och Borta flyttade hem till oss för gott. Fem fina men ganska reserverade, eller om man ska vara ärlig, lite vilda kor.

Om kor blir tama eller inte beror på hur de lever. Mjölkkor som mjölkas av människor ett par gånger om dagen är för det mesta ganska tama. Dikor (de kallas så för att kalvarna får gå och dia med dem) som går ute själva, är betydligt mer vilda.

”Inte hetsa eller stressa, men heller inte vara mesig och backa. Just den delen tycker jag är svår när jag befinner mig i närkontakt med damer som ligger på drygt 700 kilo.”

I början var korna nästan helt ointresserade av oss. De kom inte ens när vi ropade på dem och vi insåg att vi behövde tämja dem. Vi började på distans. Både med att fösa dem och träna på att ropa in dem. Vid fösningen fanns det alltid någon belöning i form av mat vid ”målet”. Vi hade också en hink med godsaker när vi ropade på dem, först på kort avstånd och sedan utom synhåll. Korna lärde sig för­vånansvärt snabbt både att bli fösta och komma när vi lockade.

I båda fallen gällde det att vara be­­stämd. Inte hetsa eller stressa, men heller inte vara mesig och backa. Just den delen tycker jag är svår när jag befinner mig i närkontakt med damer som ­ligger på drygt 700 kilo.

Nästa steg i tämjandet var att regelbundet ge dem äpplen, morötter och liknande ur handen och försöka röra vid dem. Jag koncentrerade mig på ledarkossan Bossa, dels för att hon var den minst vilda av dem, dels för att det verkade bra att åtminstone ha gruppledaren på sin sida. Och det var här som rotborsten kom in i bilden. Bossa visade sig nämligen gilla att bli borstad.

Gradvis har korna blivit allt tamare. Den enda som vi fortfarande inte har fått klappa är Borta och hon vägrar också att ta mat ur handen. Hon har med andra ord inte fått sitt namn av en slump. Borta går sina egna vägar. Men även hon har blivit mycket tamare. Nu kan vi stå nära, bara vi inte rör henne. Tillsammans har vi också hittat ett för Borta alldeles lagom sätt att idka social samvaro med människor, nämligen när vi ­hinkar upp vatten till henne. Även om hon kan dricka direkt ur dammen så tycker hon mycket om detta, hänger gärna vid vattenhålet och dricker ibland så att hon storknar.

Vi är förstås noviser på ko-tämjning, men det verkar som om vår strategi hittills har fungerat. Belöningen är kor som inte springer iväg så fort man närmar sig, som kommer fram och nosar på handen, låter sig klappas, borstas, matas eller bara står stilla bredvid och idisslar.

När kalvarna Bosse och Spritta ny­­ligen föddes fick vi ytterligare bevis för att vårt arbete har lönat sig. Dikor är annars väldigt beskyddande mot sina kalvar, mot allt och alla. Att mödrarna Bossa och Bruna nu ger sin till­åtelse och låter oss få klappa deras nya kalvar känns därför som en stor gåva.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Citron: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Kronärtskockor: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Morötter: Marcellos Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Batavia” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike & ”Röd roman”, Biolorca Agr. Ecologica, Lorca, Spanien.
Savojkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Svamp: ”Portabello”, ”Kastanjechampinjon”, Bio Europé B.V, Liessel, Holland.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Tomater: ”San Marzano”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Vitkål: Tångagård, Falkenberg.
Zucchini: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Tareks Tarimsal Urunler, Adana, Turkiet.
Kiwi: ”Hayward”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Päron: ”William”, Hugo och Nicolas Sanchez, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.