Meny

Sakligt om socker

Socker kallas ibland för det vita giftet men hur farligt är det egentligen? Och måste man avstå från allt socker om man vill leva sunt? Anna K Sjögren reder ut begreppen.

Socker innehåller kalorier men inga näringsämnen. För att hålla vikten så behöver man, som bekant, äta ungefär lika många kalorier som man gör av med. Om man ofta äter eller dricker sådant som innehåller mycket socker så blir det lätt för många kalorier, man går upp i vikt och därmed ökar risken för höga blodfetter och typ-2 diabetes.

Men för att hålla vikten och hälsan behöver man inte utesluta allt socker, säger näringsrekommendationerna för de nordiska länderna. Ungefär 10 procent av de kalorier som man äter under en dag kan komma från tillsatt socker. Det betyder ungefär 50–70 gram, eller cirka en halv deci­liter strösocker för en vuxen. Det genomsnittliga intaget i Sverige idag är dubbelt så högt.

”Att socker skulle vara beroendeframkallande finns det inte några vetenskapliga belägg för.”

Lite socker i ketchupen till pastan eller i gurkan på leverpastejen ingår lätt i rekommendationen. Det är mycket viktigare att hålla ögonen på varor som innehåller mycket socker, enligt kostexperterna på Livsmedels­verket. Konsumtionen av läsk och godis ökar stadigt, i genomsnitt äter vi 46 gram godis och dricker 1,8 deciliter sockersötad läsk per dag i Sverige. Det kan också vara värt att kolla upp ­frukostflingorna, fruktyoghurten och annat som man äter varje dag och vänja sig vid mindre söta varianter. På förpackningarna står det hur mycket sockerarter som ingår. Den siffran visar mängden socker och andra enkla sockerarter, för det finns ju även ­sådana i till exempel frukt och honung. Sockerarterna i frukt och bär räknas inte in i begränsningen på 10 energiprocent eftersom dessa även ger näringsämnen. Juice är knepigare eftersom den innehåller en hög halt fruktsocker, dessutom går det snabbt och lätt att dricka juice från flera ­frukter jämfört med att äta dem. Världshälsoorganisationen WHO ­räknar in det naturliga socker som finns i honung, sockerlag, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat i rekommendationen om max 10 energi­procent socker.

Att socker skulle vara beroendeframkallande finns det inte några vetenskapliga belägg för. Man vet att hjärnans belöningssystem signalerar kraftfullt när vi äter något sött och att personer med ärftliga anlag för fetma har ett belöningssystem som reagerar snabbare på söta smaker men det fungerar alltså inte som med alkohol eller nikotin.

Kärleken till det söta har vi ärvt av våra förfäder. När de var ute på upptäcktsfärd i naturen så signalerade den söta smaken i exempelvis en frukt att den var ofarlig att äta. Då var det brist på kalorier, och personer som gillade det kaloririka hade större chanser att överleva vilket innebar att de fick barn med liknande smaksinne. Därför är vi många som älskar sött, allra helst i kombination med lagom mycket fett, som till exempel i en chokladbit eller glass.

Den stora skillnaden mellan oss och våra förfäder är att vi har ett stort utbud av kaloririk mat som dessutom är billig och lättåtkomlig.

Skrivet av Anna K Sjögren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Blomkål: O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gurka: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Widegrens gård, Roma.
Purjolök: SNC Chapeau, Longue-Jumelles, Frankrike.
Rödbetor: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Ekblad” och ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Tomater: ”RAF”, Sergio Lopez Berbel, La Manola, Spanien.
Vitkål: Tångagård, Falkenberg & Källsprångs gård, Åsbro.
Vitlök: Irijimpa S.L., Carrascosa de Haro, Spanien.
Zucchini: Soc. Coop. Salamita, Barcellona, Italien.
Apelsiner: ”Navel”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc. Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Bio Trading, Verona, Italien.
Klementiner: ”Mandalate”, O.P. Ortofrutticoli Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien & Azahar, Almeria, Spanien.
Päron: ”William”, Hugo och Nocolas Sanchez, Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Elstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.