Meny

Support som stimulerar

I ett utvecklingsprojekt i Burkina Faso har odling kommit att spela en stor roll. John Gerhard berättar om engagemanget och stödet bakom.

I byn Nakamtenga i Burkina Faso be­­­driver organisationen Yennenga Progress tillsammans med lokala medarbetare och företagare ett landsbygds­utveck­lings­projekt. ”Den goda byn”, som projektet kallas, har fokus på utbildning, hälsa och infrastruktur. Vid byns förskola har man sedan en tid tillbaka drivit en mindre grönsaksodling som spelat en viktig roll i barnens undervisning. Det har länge funnits tankar på att förstärka odlingen och försöka göra förskolan självförsörjande på grönsaker, och kanske även få dem att räcka till annat. Men för att sjösätta ett sådant projekt krävs kunniga och engagerade människor som kan och vill vara drivande.

”Odlingen ger människor i byn tillgång till näringsrika grönsaker, tillfälle att variera sin kost och i bästa fall också en möjlighet till arbete.”

Parmoussa Leon Sawodogo är en sådan person. Parmoussa växte upp i Nakam­tenga men har tillbringat många år runtom i Burkina Faso. Han har arbetat med lite av varje och samlat på sig kunskaper av vitt skilda slag. När han 2015 återvände till byn och började engagera sig i Yennenga-projektet hade han viss er­­­faren­het av grönsaksodling och var dess­utom intresserad av att utveckla odlingen vid förskolan. Och så blev det. Efter mycket slit finns där nu ett nytt odlingsområde som kan förse, inte bara förskolan utan också byns andra två skolor med grönsaker. Odlingen ger män­niskor i byn tillgång till näringsrika grön­saker, tillfälle att variera sin kost och i bästa fall också en möjlighet till arbete.

Att skapa möjligheter till försörjning, utbildning, sjukvård och ett rikt kulturellt liv på landsbygden är oerhört viktigt. På så sätt blir en framtid i byar som Nakamtenga möjlig, också för de unga. Och det i sin tur, är en förutsättning för att man ska kunna ut­­veckla en livskraftig lokal odlings- och livsmedelssektor. Ekologisk odling som bygger på platsbaserade resurser och på verkligheten på platsen, som är för­ank­rad i traditionell kunskap och erfarenhet men samtidigt öppnar för nya metoder – för ett sådant arbete finns goda förutsättningar för hållbarhet.

I Nakamtenga har de första stegen tagits. Men än finns mycket kvar att utveckla. Och för det krävs tid, arbets­­ro och människor som vill och kan ta lokala nyckelroller. Inom Yennenga Progress arbetar man med en modell som gör det möjligt för företag och personer att engagera sig i utvecklings­arbetet genom ett slags fadderskap som innebär att man under en tid tar ansvar för en eller flera lokala med­arbetares lönekostnader. Stiftelsen Bio­dy­namiska Produkter, som står bakom Ekolådan och som sedan 2014 på olika sätt sponsrat Yennenga Progress, vill gärna uppmuntra den här typen av initiativ och har tagit på sig att bidra med pengar till Parmoussas lön.

Grönsaksodling i Nakamtenga är ingen enkel sak. Området präglas av korta regnperioder med lång torka däremellan. Planering och resurshushållning är absoluta måsten. På senare tid har klimatet också betett sig annorlunda vilket gör planeringen ännu svårare. De flesta av jordarna är förhållandevis utarmade, hårda och steniga och måste byggas upp stegvis. Men med engagerade människor kommer möjligheterna. Vi kommer med spänning att följa deras arbete.

Skrivet av John Gerhard

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Aubergine: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.
Avokado: ”Hass”, Planeta Verde, Michoacán, Mexiko.
Blekselleri: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Broccoli: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Grönkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Kinakål: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Morötter: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Paprika: Bio Algarrobo och Frunet Bio Algarrobo, Spanien och Groenland, Schalkwijk, Holland. Purjolök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Tomater: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.
Vitkål: Wålstedts lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo och Ecosur, Almería, Spanien.
Vitlök: Premium Organics S. L. Barakaldo, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Green Light”, Agricolli Bio SRL, Aprilia, Italien.
Klementiner: ”Clemenules”, Exalco Bio S.L., Valle de Abdalajís, Spanien.
Mango: ”Osteen”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Päron: ”Conference”, C Custers, Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.