Meny
vegetables-4398758_1920

Tid för pumpa

Om sex, sju veckor kommer grönsakshyllorna bågna under tyngden av dem. Men det är nu säsongen börjar och pumporna har oändligt ­mycket mer än bara sina skal att ge. Anna K Sjögren berättar.

Det är flera bra saker som kommit till oss från USA, att göra lyktor av pumpor är en. Men den oranga grönsaken (som egentligen är en frukt) är mycket mer än så. En slingerväxt exempelvis, som in­­går i samma familj som squash. Med åren har namnet squash, som också kommer från USA, kommit att betyda frukter av arten Cucurbita pepo som är gröna i olika nyanser och mönster, har tunnare skal och skördas under sommaren. Pumpa är mer tjockskalig, har kraftigare färg på fruktköttet och skördas på hösten. Namnet pumpa kommer från grekiskans pepeon som betyder stor melon. Melon ingår i samma växtfamilj.

Det finns ungefär 700 olika pumpa- och squashsorter. Att det har blivit så många kan bero på att det är en av de allra äldsta, odlade växterna på jorden. Det finns bevis för att det odlades små pumpor på mexikanska höglandet för cirka 12 000 år sedan. Förutom att äta dem så visar arkeologiska fynd att de även användes som kärl, musik­­­instrument och som prydnadsföremål. Ur­­sprungs­befolkningen i Nordamerika vävde mattor av strimlad, torkad pumpa.

Det är i Central- och Sydamerika som pumpan har sitt ursprung, därifrån kommer även tomater, potatis och paprika. Utan inflytande från den amerikanska kontinenten hade våra europeiska grönsaksfat varit fattigare. Pumpan kom till Europa i slutet av 1400-talet. I Italien fick den namnet zucchini och i Frankrike courgette. Italienare som flyttade till USA i början av 1900-talet fortsatte att kalla sin squash för zucchini, det var lätt att uttala för amerikanarna och blev ett lite finare namn för squash i USA. I England fortsatte man istället med det franska namnet.

Pumpans fruktkött kan skäras i kraftiga bitar och rostas i ugnen. Man kan förstås också koka soppa av den eller baka en mäktig dessertpaj. Vid den nordamerikanska familjehögtiden Thanksgiving i slutet av november avslutas middagen traditionsenligt med pumpkin pie. Pajskalet är fyllt med mosad pumpa, ägg och kondenserad mjölk som smaksätts med kanel, ingefära, kryddnejlika och muskot, alltså ungefär våra pepparkakskryddor. I USA heter blandningen pumpkin spice och kan köpas färdigblandad. Pumpapajen inspirerade kafékedjan Starbucks för 15 år sedan till Pumpkin Spice Latte eller PSL. Det är en kaffe latte med pumpapuré, vispad mjölk med pumpa­kryddor och en klick grädde på toppen. PSL säljs i mer än 50 länder och är kedjans bäst säljande säsongsdryck.

Vill man dra nytta av pumpans nyttiga innehåll är det bättre att äta rejälare bitar, alltså inte bara en matsked pumpamos i kaffet. Att gulröd pumpa är en hälsosam frukt syns redan på färgen. Orange betyder att den innehåller antioxidanten betakaroten som även finns i morötter och andra gulröda frukter och grönsaker. Den innehåller vitaminer, fibrer och väldigt lite fett. Om man rostar bitar av pumpa i ugnen så kan man passa på att rosta kärnorna efteråt. De är rika på proteiner och fibrer och innehåller även värdefulla mineralämnen och vitamin E.

Skrivet av Anna K Sjögren

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Gurka: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Körsbärstomater på kvist: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien

Majs: Gunnar Jonsson, Kristehamn.

Mangold: Marcello’s farm, Kristianstad

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Persilja, slät: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Plommontomater: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Pumpa: ”Hokkaido”, Bart Geraerts, Baexem, Holland.

Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Röd chili: Groenland BV, Schalkwijk, Holland.

Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Spetskål: Källsprångs gård, Åsbro.

Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Grapefrukt: ”Ruby”, Groenheuwel, Augrabies, Sydafrika.

Gröna druvor: ”Victoria”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.

Blå plommon: ”Angeleno”, Emilio Moreno, Valdelacalzada, Spanien.

Päron: ”Conference”, Johan Tkalecz, Beesd, Holland.

Äpplen: ”Sissired”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.