Meny

Gratinerad svartkålssoppa

4 PORTIONER

ca 400 g svartkål
150 g rimmat stekfläsk, strimlat
2 msk smör
8 skivor rostad surdegsbaguette
150 g grovt riven parmesanost
ca 1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
salt och peppar

Sätt ugnen på 225°.

Skär bort mittstocken på svartkålen och skär bladen i mycket tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten i 5 minuter i en kastrull. Låt rinna av väl.

Stek fläsket knaprigt och ställ åt sidan.

Smörj en ugnssäker form med lite av smöret. Lägg 4 skivor bröd i botten på formen och lite kål och fläsk ovanpå. Strö över hälften av osten och lägg på resterande kål och fläsk. Toppa med de återstående brödskivorna och den sista osten. Häll på buljong tills det knappt täcker. Salta och peppra. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.

Tips svartkål