Meny
radishes-3434072_1920

Att odla själva jorden

”Vi måste lära oss mer om vad växter och djur är – egentligen. Om hur de hänger ihop med varandra och jorden. Och vilken roll vi människor har i sammanhanget.” Anette Dieng har träffat trädgårdsmästarna på Skilleby.

På Skilleby Trädgård i Ytterjärna är trädgårdsmästarna Martin Fellkvist och Frida Thörn i full gång. Det är i dessa trakter som huvuddelen av grönsaksodlingarna och de flesta ekologiska odlingar i Södertälje kommun finns. Och det är sådana som Martin och Frida som kommunen helst skulle se många fler av – grönsaksodlare som brukar jorden med långsiktigt håll­bara produk­tionsmetoder. Jag ber Martin berätta lite om vad det innebär i praktiken.

”I regel mäter man hållbarhet genom att beräkna hur mycket energi och växtnäring man stoppar in i odlingen och vad man får ut i slut­ändan. Det är naturligtvis viktigt men jag tror att vi även måste ställa oss ­frågan om det vi gör är bra för jorden, växterna och djuren. Och för att veta det måste vi ta reda på mer om vad växter och djur egentligen är, hur de hänger ihop med varandra och jorden, och vilken roll vi människor spelar i sammanhanget?”

För att symbiosen mellan växt och jord ska fungera så bra som möjligt odlar Martin och Frida ett hundratal olika grödor med varierade egenskaper som de låter byta plats från år till år en­­ligt ett bestämt schema, så kallad växtföljd. Några av dem är grön­göds­lings­grödor som tillför jorden viktiga näringsämnen, ger den bra struktur och bygger upp mull.

”Allt vi tillför odlingarna har växt här i området. Det är växter som först dragit kväve och kol ur luften och sedan förmultnat på platsen, eller ­passerat magarna på grannens kor och blivit gödsel”, berättar Martin.

”När man bara använder material från platsen utvecklas något unikt och när det fungerar på rätt sätt omsätts det och blir till vår egen jord. Vi odlar alltså inte bara fram en gröda, vi odlar jorden.”

På senare tid har Martin och Frida även etablerat fruktträd och bärbuskar på markerna, dels för att bredda sortimentet men också för att gagna landskapet, jorden och allt som växer där.

”Vi försöker forma landskapet här omkring så att det blir så starkt som möjligt genom att se till att växterna aktiveras, får mycket intryck och en komplex verklighet att växa i, både ovan och under jord. Allt som växten är i förbindelse med under sin utveckling från sådd till skörd, återspeglar sig i grönsakernas smak och kvalitet.”

Men att allt ändå inte går att ­planera är något man också måste ha med i beräkningen.

”Du får inte vara för fast i din plan. Naturen är spontan och oberäknelig vilket är både tjusningen och mödan med odlandet. Alternativet skulle vara att göra det så säkert det bara går genom att odla några få grödor, ta hjälp av kemiska preparat eller kanske helt utesluta jord och sol och ersätta människan med en robot. Det är fullt möjligt idag men så oerhört annorlunda mot hur vi tänker och arbetar.”

Lästips för dig som är nyfiken på växter: Intelligenta växter av Stefano Mancuso och Alessandra Viola, Trädens hemliga liv av Peter Wohlleben och Sammanhang: Vad växten kan lära oss av Craig Holdrege.

Skrivet av Anette Dieng

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Avokado: “Hass”, Patrick Wainaina, Thika, Kenya.

Brytbönor: Rosa Angelo & Denaro Vincenzo S.R.L., Ispica, Italien.

Gul lök: Coop. Vinicola Lliria S.C.V., Lliria, Spanien.

Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.

Kastanjechampinjoner: Bio Europé, Liessel, Holland.

Gula körsbärstomater: Horticilha Agro-Industria S.A., Setúbal, Portugal.

Majrova: Biomas, Taule, Frankrike.

Morötter: Widegrens gård, Roma.

Palsternackor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Rödbetor: Mickelgårds Lantbruk, När.

Sallat: ”Batavia”, Marcello’s farm, Kristianstad.

Sötpotatis: Barnes Farming, Spring Hope, USA.

Vitlök: Irijimpa S.L., Carrascosa de Haro, Spanien.

Apelsiner: ”Valencia late”, Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.

Mango: “Kent”, Mr Boukary, Yanfolila, Mali.

Persikor: Haciendas Bio, Badajoz, Spanien.

Päron: “Abate”, Bio Sól, Rio Negro Valley, Argentina.

Äpplen: ”Rubinstar”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.