Bränderna och jordbruket
Att de australiska bränderna får konsekvenser också för jordbruket är helt klart, men hur stora återstår att se. Johan Augustin rapporterar.
”Vi har förlorat 40 procent av våra äppelträd”, säger Simon Tadrosse och blickar ut över sina odlingar. Förutom de 5 000 äppelträden som alla tidigare bar frukt finns där också fikon- och persikoträd, som klarat sig bättre.
Tre dagar innan julafton slog lågorna till mot byn Bilpin som ligger ca 700 meter över havet i nationalparken Blue Mountains, väster om Sydney. Området som med sin bördiga vulkaniska jord lämpar sig perfekt för fruktodling hade också en stadig genomströmning av köpstarka turister. Men allt förvandlades snabbt till ett brinnande inferno. De ekonomiska konsekvenserna lär bli långtgående såväl för odlare som för andra företagare i Blue Mountains.
”Vi har fått viss hjälp av folk i byn, men det kommer ta minst fyra, fem år att reparera alla skador”, berättar Simon Tadrosse.
Det är än så länge för tidigt att säga hur mycket de australiska bränderna, som redan har förstört 100 000 kvadratkilometer mark (motsvarande en fjärdedel av Sveriges yta) i slutändan kommer att kosta, men beräkningar visar att omkring 20 procent av landets matproduktion kan ha gått upp i rök. Och eftersom en stor del av livsmedelsproduktionen är inhemsk, leder det sannolikt till högre matpriser inom kort.
I bränderna har även tusentals tamdjur dött – eller tvingats avlivas. Just nu uppskattas 70 000 nötkreatur vara borta, vilket bland annat påverkar mjölkpriset. I de värst drabbade delstaterna, Victoria och New South Wales, har också tusentals bikupor förstörts och miljontals bin dött. Vilket redan lett till brist på honung men förstås också kan få långtgående effekter vad gäller pollinering av grödor.
Dagens Australien består, förutom de bebodda delarna, av å ena sidan stora arealer vigda åt boskapsskötsel, och å den andra av nationalparker och andra stora områden. Ash Shephard som driver sin gård ekologiskt förklarar att så länge aboriginerna tog hand om marken, skötte de den genom kontrollerade lågintensiva bränder. Medan de idag, enligt Ash Shephard, är misskötta skogsmarker som tillåtits växa igen.
”Sedan vi vita tog över Australien har vi inte tagit hand om markerna på rätt sätt”, säger han. ”Nationalparkerna är helt utan mänsklig kontakt, så var det inte förut – de här områdena stod aldrig orörda tidigare. Nu sprider sig bränder snabbt eftersom vegetationen blivit så riklig.”
Samtidigt som mer koldioxid i atmosfären leder till att vegetationen breder ut sig allt snabbare, lämnas alltså skogen därhän – tills nästa blixtnedslag får fäste och skapar nya bränder.
Men enligt Ash Shephard är det inte enbart rätt typ av markberedning som krävs – även jordbruket måste förändras.
”Dagens boskapshjordar kräver stora områden och släpper ut enorma mängder metan vilket leder till klimatförändringar, när människor istället skulle kunna äta viltkött som kamel och känguru”, menar han.
”Australiensarna kan heller inte fortsätta äta kött tre gånger i veckan, eller vattna gräsmattan konstant. Det är dags att vakna upp!
Avokado: ”Hass”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Grönkål: Frutti del Sole S.R.L., Marsala, Italien.
Gurkmeja: Hamillton Farm, Junin, Peru.
Kinakål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Körsbärstomater: Biotec Family S.C.A., Campohermoso, Spanien.
Mangold: Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Maestro”, Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Purjolök: Marcello’s farm, Kristianstad.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Röd paprika: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda och Forsbergs gris & grönt, Östhammar.
Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Savojkål: Jonica Bio, Ginosa, Italien och Earl JPM Feron, Valcanville, Frankrike.
Sötpotatis: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Apelsiner: ”Navelina”, Joaquin Pérz Marti, Valencia, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Gul kiwi: ”Soreli”, Jonica Bio, Ginosa, Italien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Biobren S.L., Brenes, Spanien.
Päron: ”Conference”, Mts van Osch-Nonhebel, Biddinghuisen, Holland.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.