Meny
Buetljerna.unsplash

Buteljerna i blickfånget

I jakten på miljöbovar måste allt upp på bordet – den traditionella glasflaskan också. Linda Pérez berättar om nya förpackningar för vin. 

Vi är många som väljer vin med om­­sorg. Efter tycke och smak förstås, men också efter hur hållbart det ­produceras. Vinodlingarna ska helst brukas ekologiskt, den biologiska mångfalden främjas, tillsatser och andra onaturligheter undvikas. Så långt går det någorlunda lätt att göra sitt val. Vad gäller den största miljöboven i sammanhanget är det dock värre – för det är förpackningen. 

I vinets långa produktionskedja är det förpackningen som orsakar överlägset störst klimatpåverkan – om­­­­­­­­­kring 60 procent, enligt den senaste rapporten från Dryckesbranschens klimatinitiativ. Glasflaskan är allra värst, både vad gäller den energi­krävande tillverkningsprocessen och de tunga transporterna. 

Lyckligtvis har klimatsmarta förpackningar blivit hett inom branschen, där allt fler justerar sitt pick och pack i en mer hållbar riktning. Bland de nya alternativen hittas såväl burk som så kallade bagnums och keykegs.

Burk, ja du hörde rätt. Till och med en sommelier som jag psscht:ar numera ett gott burkvin då och då. Aluminiumburken står för knappt en tredjedel av glasflaskans koldioxid­utsläpp och vad vi hittills vet är vinets hållbarhet lika god som på flaska. 

I somras förpackade Ida Sundqvist, som driver den välrenommerade importfirman Dryckesbutiken, en av årets kioskvältare; ett bubbligt naturvin just så. 

”Vi lanserade våra första burkar på Systembolaget i år och responsen har varit superfin. De flesta är glada över något medvetet och nytt. Lika glada är våra producenter som arbetar för att minska klimatavtrycket. Idén med alternativa förpackningar är inte att ta bort glasflaskan helt och hållet, utan att hitta ett miljövänligare alternativ till de viner som vanligen konsumeras ett par månader efter att de lämnat producenten”, berättar Ida.

En annan snackis är bagnumen, en magnum-påse (150 cl) tillverkad av pet-plast. Denna upphottade bag-in-box bör precis som sin föregångare konsumeras ett par veckor efter att förpackningen öppnats. En bagnum tar 20 procent mindre plats än ett boxvin i transporten.

För restauranger och stora fester är keykeg det nya gröna. Så kallas de lätt­viktsfat som tillverkas av 30 procent återvinningsbar plast. Ett fat på 20 liter rymmer lika mycket som 26,5 glas­flaskor, och minskar transport­vikten med omkring 25 kilo, jämfört med samma volym på flaska. Vinet ligger i en syrefri miljö även efter att fatet öppnats, vilket gör hållbarheten svårslagen. Med en keykeg sparar man alltså in också på 26,5 korkar, upp­emot 50 etiketter och 3–5 kartonger.  

I Sverige ligger vi i framkant vad gäller alternativa förpackningar. System­bolaget har som mål att fram till 2023 ha minskat deras klimat­avtryck med 10 procent. Då är det många som måste byta glasflaskan mot pappkartong, pet eller burk. Om utvecklingen fortsätter åt rätt håll är det ett mål som kan nås. Och något för andra dryckesbranscher att inspireras av. 

Linda Pérez  mat- och dryckesjournalist

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka

Plommontomater: Vegetales Biomar Orgánicos, El Ejido, Spanien.

Sallat: ”Batavia”, Ugo Malarte, Bezouce, Frankrike.

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Jordärtskockor: Stallsberg Lantbruk och Trädgård, Motala.

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.

Champinjoner: Nesco B.V., Boekel, Holland.

Skärbönor: Bio Algarrobo, S. L., Algarrobo, Spanien.

Pakchoy: Biofood B.V., Almere, Holland.

Vitlök: Irjimpa S.L., Cuenca, Spanien.

Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.

Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Grönkål: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Brysselkålstopp: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Stjälkselleri: Marcello’s Farm, Ugerupsdal.

Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.

Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Appbosa, Saman, Peru.

Ananas: Andres Nuñez, La Virgen, Costa Rica & Mamo Import-Export SARL, Abidjan, Elfenbenskusten.

Äpplen: ”Ingrid Marie”, Stora Juleboda Gård, Degeberga.

Päron: ”Conference”, van Osch-Nonhebel, Biddinghuizen, Holland.

Klementiner: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.

Apelsiner: ”Navel”, Soc. Coop, Salamita, Barcellona, Italien & Exalco Bio S.L., Pizarra, Spanien.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.