Meny
1024_Sasa

Ekolådan, så funkar det. Del 2.

Vilka är de som arbetar på Ekolådan i Järna? Hur ser deras arbetsdagar ut? Sasa Stankovics berättar för Anette Dieng om sitt jobb som packare.

”Jag lägger aldrig ner något i lådorna som jag själv inte skulle vilja få hem.”

Orden är Sasa Stankovics. Sedan dagen då han klev in på lagret i Järna i september 2005 har han tillhört det team som ansvarar för packningen av Ekolådor och tilläggsvaror varje vecka, ett arbete som drar igång lika tidigt varje måndag morgon.

”Klockan sex börjar vi med att packa företagsfruktlådor”, berättar han. ”Klockan åtta kommer chaufförerna för att köra ut lådorna till våra företags­kunder. Innan morgon­fikat klockan nio hinner vi även rensa de tomma lådor som kommit i retur och vika nya till veckans alla leveranser. Resten av dagen packar vi de Ekolådor som ska köras ut till kunder i Stock­holm på tisdag ­morgon. Först alla grön­sakslådor, sedan mix­­lådorna och till sist fruktlådorna.”

På tisdagar och onsdagar packas även fjärrleveranser. Det är Ekolådor och tilläggsvaror som ska till kunder utanför Storstockholm, till exempel Umeå, Göteborg, Linköping, Norr­köping, Sundsvall, Östersund och Hjo.

”Lastbilen kan dyka upp redan från klockan elva så till dess måste allt vara färdigpackat. När ’fjärren’ är klar ­sätter vi igång med att packa stockholms­­­-lådorna som ska ut ­följande dag.”

Längs det cirka tjugo meter långa rullbandet i packhallen står Sasa och hans två medarbetare. Framför sig har de tydliga packinstruktioner för vilka frukter och grönsaker och hur mycket av varje som ska läggas i respektive låda. En första kvalitetskontroll har redan gjorts i samband med att varorna ­an­­lände. Den avgörande gransk­ningen görs dock av personerna vid bandet.

”Vi sorterar noga vartefter vi packar och gör vårt bästa för att lådorna ska bli fina i slutändan. Ibland innebär det att varorna vi fått till vårt förfogande inte räcker. Då får vi lov att ersätta dem med någon annan likvärdig produkt eller minska lite på vikten så att det räcker hela veckan och lägga till mer av något annat istället. Värdet blir alltid rätt i slutändan.”

I ett utrymme vid sidan av rullbandet packas tilläggsvaror för fullt. På hyllorna trängs stapelvaror och på och under packbordet står små påsar med förpackade färska tilläggsvaror som kunder har beställt extra. Var­samt läggs allt ner i namnförsedda papperskassar.

”I tilläggssortimentet finns många produkter för kunderna att välja bland. I 14 år ansvarade jag för packningen. Det är mycket att hålla reda på, mycket ansvar. Idag är det Patricia och Bane som tar hand om den.”

Utskrifter av mejl från Ekolådans kunder på en anslagstavla vid kylrums­dörrarna vittnar om att arbetet de gör är uppskattat.

”Kundtjänst ser till att feedbacken når fram till oss på lagret. Det är kul. Att arbeta här kan stundtals vara både tungt och monotont. Då är det roligt att jobba med de produkter vi har. Vi packar ju inte vad som helst utan något speciellt och nyttigt.”

Sedan den här intervjun gjordes har Sasa Stankovics slutat arbeta på Ekolådan. Tack för dina 19 år hos oss Sasa, och lycka till i framtiden.

Anette Dieng
Anette Dieng var med och startade Ekolådan 2003. Hon har en stark vilja att förmedla kunskap om hur mat och råvaror kan produceras på ett för alla hållbart sätt. Något hon bland annat också gjort som redaktör på tidningen Äkta mat. Idag är hon frilansskribent. 

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Tomater: Ångstänga Lantbruk & Handelsträdgård.
Sallat:
”Mâche”, Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Rödlök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Gul lök: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Palmkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Kålrötter: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Palsternackor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Zucchini: Spanien.
Sötpotatis: Spanien.
Chili: Bio van Dijk BV., Schalkwijk, Holland.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gurka: Spanien.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Fänkål: Nibble Handelsträdgård, Järna.
Rucola: Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Bananer: Dominikanska republiken.
Apelsiner: Exalco Bio, Pizarra, Spanien.
Äpplen: ”Santana”, Stora Juleboda.
Päron: ”Conference”, Stoker, Biddinghuizen, Holland.
Mango: Spanien.
Kiwi: Italien.
Äpplen: ”Pirouette”, Stora Juleboda.
Med reservation för ändringar.