Meny

En välkommen liten knöl

Nykokt till sommarsillen är den för många ett måste, men färskpotatisen går även att använda på många andra sätt. Jens Linder berättar.

Det spelar ingen roll hur många somrar som förflyter. Varje år blir jag överväldigad av dillkokt färskpotatis. Den enkla, milda, aningen nötaktiga smaken och den fasta, men ändå lätta texturen väcker minnen som över­man­nar mig: Barndomens sommar­kalas hos mormor och morfar, potatis- skrapning i den gulgröna emaljbunken på trappan till sommarstugan, inlagd sill, strömmingsflundror, midsommar…

Hågkomsterna återkommer år efter år, eftersom just denna försommar­primör är en av mycket få som inte går att få året om, déjà vuerna suddas inte ut. Särskilt om man hoppar över de tidiga import­varianterna och de första löjligt dyra snabbuppdrivna svenska (båda typerna saknar regel­mässigt den eftertraktade smaken). Den begränsade tiden man kan njuta ingår i tjusningen.  

Det är med färskpotatis som med andra primörer, i början vill man äta dem enkelt. Salt, vatten och dill är allt som behövs när man avnjuter dem med exempelvis matjessill, gräddfil och gräslök. Jag tycker de blir bättre om man sjuder och inte stormkokar den. Men där går åsikterna isär. Snåla inte med saltet i vattnet bara. 

Enkelheten är ledstjärnan också när man har färskpärerna till husmans­klassiker som stekt strömming eller makrill, stekt fläsk med löksås, inlagd sill, dillkött, kalops, pannbiff, kött­bullar och så mycket annat. 

Senare på sommaren kan man ta ut svängarna lite. Färskpotatis kan an­­vändas till mer än man tror. Prova att dillstuva den kokt och servera till ­gravad lax, eller persiljestuva och ställ fram till långsamt ugnsstekta ister­band. De blir förstås även ljuvliga i potatissallader av både krämig och oljig typ. Och det går faktiskt utmärkt att laga potatisgratäng på dem, även om man kan behöva tillsätta lite mer grädde och ost för att få det hela att bli krämigt och fast. 

Uppstekt kokt färskpotatis är också otippat smaskigt. Och att koka en god gräddig fisksoppa och addera dill, persilja, gräslök och små fina färskpotatistärningar blir så finstämt läckert. För att inte tala om bond­omeletten där man tärnar rester som skinka eller kyckling, lök eller purjo – och färskpotatis, och gräddar det hela med en äggsmet som kanske toppas med finriven ost och örter. Vilken härlig slömat om sommaren!

Förresten, det är ju stor skillnad på kvaliteten. Den ekologiskt odlade smakar i regel mer. Generellt är färskpotatisen mindre fast samt lättare än vinter­potatis. Men om du köper den i butik, se upp, den får ändå inte vara för lös eller fuktig. Kolla också att den inte är grön, då smakar den illa (och är dessutom lätt giftig). 

Om man vill tvätta, borsta eller skrapa sina färskpotatisar är en smak­sak. Ta hur som helst inte till potatis­skalaren utan låt lite av skalet vara kvar, där sitter en hel del av smaken. Själv skrapar jag dem ofta, kanske delvis för att det får mig att minnas min första kökssyssla som barn. 

Just nu finns svensk färskpotatis att beställa i Tilläggssortimentetet.

Skrivet av Jens Linder

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Avokado: “Hass”, Avoglobe E.I.R.L, Lima, Peru.
Brytbönor: Premium Organics S.L., Baracaldo, Spanien.
Dill: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Färskpotatis: ”Solist, Lars Silwer, Båstad.
Gurka: Juan Manuel Lozano, Algarrobo, Spanien & Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Mangold: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Widegrens Gård, Romakloster.
Polkabetor: Solmarka gård, Vassmolösa.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg & Gourmet, Kairo, Egypten.
Sallat: ”Isberg”, Marcello’s Farm, Kristianstad.
Sallat: Solmarka gård, Vassmolösa.
Sötpotatis: Lope Villodres Reina, Antequera, Spanien.
Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Apelsiner: ”Valencia Late”, José Luis Perez, Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Appbosa, Saman, Peru.
Blåbär: Be Nature S.A.T., Mazagón, Spanien.
Minivattenmelon: Nijar Green Bio S.L., Nijar, Spanien.
Päron: “Anjou”, Patagonian Fruits Trade S.A., Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.

Med reservation för ändringar.

Ekolådans veckobrev Missa inte våra artiklar – stort och smått från våra initierade skribenter.