Meny

Ett recept på lycka

Det går att öva upp hjärnans förmåga att känna lycka, med hjälp av matlagning exempelvis. Anna K Sjögren berättar.

”Mat och matlagning innebär fantastiska möjligheter för hjärnan att utvecklas på ett sätt som skapar lyck­ligare tankar”, säger Malin Rapp som är lyckoexpert. Bakom den titeln ligger studier inom kognitiv neurovetenskap, positiv psykologi och evidensbaserat förändringsarbete.

Utgångspunkten för hennes resonemang är att mat och matlagning är ett verktyg för den som vill träna ­hjärnan i en lycklig riktning. Det är ett ovanligt bra verktyg eftersom det tillämpas flera gånger varje dag och kan omfatta tre viktiga faktorer för hjärnans utveckling.

”Forskningen visar att människor som är närvarande i det som pågår här och nu upplever sig lyckligare än de som grubblar över det som har hänt eller oroar sig för framtiden.”

Den första faktorn handlar om när­varo. Forskningen visar att människor som är närvarande i det som pågår här och nu upplever sig lyck­ligare än de som grubblar över det som har hänt eller oroar sig för framtiden.

”Matlagning kräver närvaro annars kan det gå helt fel, man kan till och med skada sig på vassa knivar eller heta kastruller. I köket måste man hålla koll, göra rätt och använda alla sinnen; till exempel lyssna på smöret; hur det först bubblar och fräser i stek­pannan och sedan tystnar, då är det dags att lägga i rå­­varorna. Väntar man några sekunder för länge bränns det och smakar illa. När maten är klar och man sätter sig ner för att äta kommer det nya och strålande möjligheter att vara när­­varande och använda sinnena”, säger Malin Rapp.

Det andra träningsmomentet för lycksökaren är att våga utmana sig själv. Genom att gå utanför den bekvämaste zonen skapas nya kopplingar i hjärnan. När man lagar mat kan man utmana sig själv, exempelvis genom att ta in recept från andra matkulturer eller variera sina favoriträtter. Men det är riskabelt eftersom man riskerar att det går fel. Träningsmomentet här är att inte vara hård mot sig själv utan istället tänka att man lärt sig något till nästa gång, menar Malin Rapp.

Den tredje och viktigaste kopplingen mellan mat och lyckokänslor handlar om gemenskap och mening. Det finns forskningsresultat som visar att man blir lugn och trygg genom att vara tillsammans med människor som man gillar.

”Maten ger en fantastisk möjlighet till samvaro och ett sammanhang där alla kan vara med och bidra. För gemenskapen handlar inte bara om att vara tillsammans utan lika mycket om att få bidra, känna sig sedd och behövd.”

Malin Rapp märker att många människor är stressade över att bjuda hem folk, de är oroliga för att det inte ska vara fint nog. Den stressen hindrar tillfällen till gemenskap. Hennes råd är att bjuda på mat som är lätt att förbereda och värma när gästerna kommer, som en gryta eller soppa.

Med tanke på det stora informationsflöde som en modern hjärna ut­­sätts för idag, är det viktigt ge den tid att återhämta sig, säger Malin Rapp apropå stress. Och det gör den när man fokuserar på en sak i taget, som att laga mat, promenera eller läsa. Så ta vara på den värdefulla tiden i köket och vid matbordet, för hjärnans skull.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Gurka: Ecosur, Almería, Spanien.
Ingefära: Asociacion Agroecologica Sostenible High Mountain, Chanchamayo, Peru. Kastanjechampinjoner: Bio Europa, Liessel, Holland.
Kinakål: Gunnar Jonsson, Kristinehamn.
Kålrot: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Palsternackor: Forsbergs Gris och Grönt, Östhammar.
Paprika: Vegetales Biomar, El Ejido, Spanien.
Purjolök: Gérard Rolland, Fresnay-en-Retz, Frankrike.
Rotselleri: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Rödbetor: Forsbergs Gris och Grönt, Östhammar.
Rödlök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Sallat: ”Batavia” Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Svedjerova: Forsbergs Gris och Grönt, Östhammar.
Sötpotatis: Lopez, Antequera, Spanien.
Tomater: Juan Gómez, Algarrobo & Naturcharc, Campohermoso, Spanien.
Vitkål: Marcello’s Farm, Kristianstad.
Zucchini: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Navelina”, Exalco Bio S.L., Abdalajís & Frutas Oscar Morell, Valencia, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Kiwi: ”Hayward”, Bio-Trading S.R.L., Erbe Verona, Italien.
Klementiner: ”Clemenvilla”, Terra i Xufa, Valencia, Spanien.
Päron: ”Conference”, Biodijk Midden B.V., Biddinghuizen, Holland.
Äpplen: ”Golden Delicious”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.

Med reservation för ändringar.