
För ett hållbart fundament
Efter att ha studerat hur naturen går till väga för att skapa extra hårda material, har en amerikansk arkitekt lyckats framställa den normalt så klimatovänliga cementen, på ett nytt och hållbart vis – genom odling. Susanne Helgeson berättar.
Människan är fantastisk. Vad annars kan man tycka när den amerikanska arkitekten Ginger Krieg Dosier kommit på snilleblixten att odla cement. Ja, du läste rätt – odla! Kanske inte så konstigt att just en arkitekt börjar tänka på att ersätta den klimatovänliga cementen som är bindemedlet i betong, världens vanligaste byggmaterial. Den globala årsproduktionen av cement uppgår idag till svindlande 4–5 miljarder ton och står för cirka 8 procent av världens koldioxidutsläpp. Detta ville Krieg Dosier förändra.
Den fantastiska idén att göra materialet klimatsmart fick hon bland annat genom att titta på hur naturen själv gör för att tillverka stenhårda material, som till exempel korall och snäckskal. Hon experimenterade fram ett tillvägagångssätt där en tegelstensform – den första liten som en legobit – först fylls med sand och sedan tillsätts en cocktail av organiska ämnen, bland annat med en mycket speciell bakterie, som i rumstemperatur sätter igång en mikrobiologisk process. Efter ett tag stelnar sanden och blir till och med tre gånger starkare än betong. Idag gjuts större plattor, ofta använda till golv, och andra produkter och processen ersätter alltså helt den klimatovänliga delen vid traditionell cementtillverkning, där kalkstenen krossas och mals till ett fint mjöl innan den bränns i temperaturer på drygt 1 400°.
Inte undra på att Ginger Krieg Dosiers idé, kort efter att den presenterats under namnet Better Brick Project, vann ett ärofullt pris för dess potential att bidra till en mycket positiv global påverkan och vara en så kallad game changer. I projektet tar hon också hänsyn till hur vi använder våra energikällor och påpekade det ohållbara i att det i somliga länder bränns 400 träd för tillverkningen av 25 000 golvplattor. Idag talar Krieg Dosier om att kunna minska koldioxidutsläppen från cementtillverkningen med hela 25 procent redan till år 2030.
Cement är inte bara klimatovänligt utan också konfliktskapande i kalkstensbrytningens spår. Gotland är bara ett av många områden som varit skådeplats för motsättningar på grund av sin rikedom på bergarten, Kambodja är ett annat. Där pulveriseras landets berg i jakt på all kalksten som behövs inom den byggboom som inte bara råder inhemskt, utan i hela Asien vars bygginvesteringar är större än Europas och USA:s tillsammans. Detta hotar den biologiska mångfalden som leder till klimatförändringar och naturligtvis – till protester.
Men tillbaka till Ginger Krieg Dosier som idag är vd för företaget Biomanson som odlar cementplattor till allt från landningsbanor i otillgängliga områden åt amerikanska flygvapnet, till golv åt H&M. Danska betongtillverkaren IBF ska nu tillverka Biomansons cementplattor och nästa målsättning blir att forska fram en bioprodukt att gjuta husgrunder av. Betänk möjligheterna – kan cement odlas, vad handlar nästa klimatsmarta innovation om?
Våra odlare denna vecka:
Aubergine: Hnos Pinzón, San Isidro-Nijar, Spanien.
Avokado: ”Lamb Hass”, Hnos Rico Jurado, Algarrobo, Spanien.
Fänkål: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Gurka: Hnos Pinzón, San Isidro-Nijar, Spanien.
Kronärtskockor: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Körsbärstomater på kvist: ”Pirandello”, Biosol, Barranquete, Spanien
Morötter: Widegrens Gård, Romakloster.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Potatis: ”Melody”, Widegrens Gård, Romakloster.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Rotselleri: Hulte Eko, Hemse.
Rödlök: Tångagård, Falkenberg.
Sallat: ”Mâche”, Orto Bellina Bio, Gorlago, Italien.
Sötpotatis: Lope Villodres Reina, Antequera, Spanien.
Timjan: O.P. Ortofrutticola Jonica Soc Cons A.R.L., Ginosa, Italien.
Vitkål: Hulte Eko, Hemse.
Zucchini: Juan Pedro Anduar Berenguel, Algarrobo, Spanien.
Apelsiner: ”Powell Summer”, Jose Luis Perez, Valle de Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Blåbär: Frutas Naturales Fields S.L., Moguer, Spanien.
Grapefrukt: ”Ruby”, Premium Organics S.L., Barakaldo, Spanien.
Kiwi: ”Hayward”, Bio Fruit S.R.L., Saluzzo, Italien.
Päron: “Abate”, Patagonian Fruits Tarde S.A., Rio Negro Valley, Argentina.
Äpplen: ”Natyra”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Med reservation för ändringar.