Meny

För världens billigaste matolja

Ann-Helen Meyer von Bremen har besökt Indonesien och sett hur palmoljeplantagerna breder ut sig där den värdefulla regnskogen förr växte.

Huset har nyligen byggts ut och båda sönerna kan studera vidare. Kommu­nalt vatten är på väg in och snart behöver inte Patma och hennes kvinnliga släktingar snåla på vattnet och bada i balja på bakgården längre. Kanske blir det också en annan spis i köket istället för dagens kombination av gasollåga och öppen eld, vars rök får ögonen att svida. Kanhända köper de också en tjock resårmadrass som verkar vara en av de viktigaste statussymbolerna för indonesierna som annars är vana att sova på en tunn matta på golvet. Patma och Rezal är två av de cirka 5 miljoner människor i Indonesien som försörjer sig på palmolja och i och med det fått det betydligt bättre ekonomiskt. Palmoljan har blivit landets flytande guld men utvecklingen har samtidigt skett till ett mycket högt pris.

”Palmoljan har blivit landets flytande guld men utvecklingen har samtidigt skett till ett mycket högt pris.”

Vi befinner oss cirka tio mil utanför Jambi på Sumatra i byn Sungai Rotan som har fått sitt namn efter ­floden som flyter förbi, ”Rotting­floden”. Området och byn var tidigare känt för sitt rottinghantverk. Idag är skogen i princip borta och därmed också den vildväxande lianen, rottingen. Istället har byns invånare gjort som så många andra av landets småbönder, planterat oljepalm. Korgar, fat och annat som tidigare gjordes av rotting, köps nu från ”car plastic”, små minibussar fullkomligt överlastade med färgglada plastpryttlar. Det är som att återvända till den svenska plastfrossan under 1960- och -70-talet.

Det finns fler paralleller att dra. Indonesien, ett land som består av drygt 17 000 öar och som är mer än fyra gånger större än Sverige, är idag världens största producent av palmolja. På mer än 7 miljoner hektar, en yta lika stor som Tjeckien, odlas oljepalm. Det är samma ekonomiska drivkrafter som ligger bakom den utvecklingen som för cirka 150 år sedan omvandlade de svenska skogarna till plantager av gran och tall. Endast 3 procent av Sveriges skogar är idag äldre än 150 år och räknas som naturskogar. Vi om­­vandlade vår natur till produkter som kunde säljas, precis som indo­nesierna nu gör med sin, i flera avseenden, ännu rikare skog. Och även om värdet av regnskogen i form av biologisk mångfald, luftrening, klimat­reglering, livsrum för ursprungs­befolkning och mycket annat egent­ligen väger betydligt tyngre, är det ändå världens billigaste matolja som vinner i vårt ekonomiska system.

Regnskogens gemensamma värden kan inte omvandlas till varor och Patma, Rezal och de andra småbönderna som vill få det ekonomiskt bättre, säljer givetvis vad de kan. Under tiden växer sig palmoljeskogen allt tätare. Bara en granne går mot strömmen och blandar oljepalmen med andra växter som fruktträd och rotting.

”För 20 år sedan fanns det mycket rotting i skogen. Jag tycker det är viktigt med traditioner och dessutom har priset på rotting blivit bra, nu när det är ont om den”, säger han.

I Sverige används palmolja främst till biodiesel, men också till livsmedel som margarin, godis, bakverk, glass, hel- och halvfabrikat och i hygien­produkter och kosmetika.

Skrivet av Ann-Helen Meyer von Bremen

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Ledare

Av John Gerhard

Under årets första vecka spred sig en omfattande köldvåg från nordvästra Afrika över stora delar av Syd- och Öst­europa, längs Medelhavet och hela vägen till Turkiet. Den förde med sig regn, vind, snö – och på sina håll hagel, även till områden där man nästan aldrig sett snö förr. Samtidigt registrerades temperaturer 20 grader över det normala för årstiden vid Arktis.

Lantbruket har på många håll drab­bats hårt. I södra Spanien fick man redan i december rekordmycket regn med förstörda skördar som följd. Knappt hade man hunnit plantera och så på nytt, när kylan och snön drog in. Viktiga odlingsområden i södra Italien blev också starkt påverkade.

Detta innebär att tillgången på många grönsaker nu är begränsad. Det gäller särskilt färska bladgrön­saker där bland annat sallat nu får ­flygas in från USA. Om kylan också på­verkat citrusskörden återstår att se.

Klart är dock att det för när­varande råder brist på många varor, vissa går inte att få tag i alls. Vilket innebär att priserna kraftigt stigit. Också vi på Eko­lådan drabbas. Ett exempel är den pak choy som beställts till veckans lådor. I sista stund fick vi veta att vi inte ­kom­­mer att kunna få tillräckligt. Tråkigt, men ingen kris då vi kan ersätta den med vitkål. För många av de odlare som nu fått se stora delar av sin viktigaste skörde­säsong förstörd däremot, utgör situa­tionen en svår kris. Några av dem kan få det tufft att komma tillbaka.

Och än är vintern inte över. Jag kommer som alltid att vara med på Fruit Logistica i Berlin (8–10 februari), den ledande internationella mötesplatsen för företag inom frukt och grönt. Så där, om inte förr lär jag få höra mer om hur läget är och vad vi har att vänta den närmaste framtiden.

 


Våra odlare denna vecka

Gul lök: Sören Nilsson, Mörbylånga.
Gurka: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Ingefära: Anqui Linghe Artisan Vegetables Co Ltd, Weifang City, Kina.
Jordärtskockor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.
Kastanjechampinjoner: Noudn Spetgens, Liessel, Holland.
Majrova: Solmarka gård, Vassmolösa.
Morötter: Källsprångs gård, Åsbro.
Pak choy: Frank de Koning, Tinte, Holland.
Paprika: Abdera Organic, Almería & Vegetales Biomar Orgánics, El Ejido, Spanien.
Potatis: ”King Edvard”, Bengt Eriksson, Borlänge.
Rödbetor: Forsbergs Gris & Grönt, Östhammar.
Sallat: ”Batavia”, Hugo Malarte, Bezouce, Frankrike.
Tomater: Bio Algarrobo S.L., Algarrobo, Spanien.
Rotselleri: Solmarka gård, Vassmolösa.
Vitkål: Källsprångs gård, Åsbro.
Apelsiner: ”Navel”, Oscar Morell S.L., Valencia & ”Navelina”, Exalco Bio S.L., Abdalajís, Spanien.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska Republiken.
Blodapelsiner: ”Tarocco”, Soc. Coop. Salamita, Barcellona, & Campobello S.R.L., Campobello di Licata, Italien.
Grapefrukt: ”Star Ruby”, Exalco Bio S.L., Abdalajís, Spanien.
Mango: ”Kent”, Sunshine Farms, Piura, Peru.
Päron: ”Conference”, Jan Houben, Dilsen-Stokkem, Belgien.
Äpplen: ”Topaz”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.