Meny
0524_rotting

Förlängd sittning

Det är förstås kvaliteten på grejerna som avgör hur länge de cirkulerar på andrahandsmarknaden – eller är värda att reparera. Susanne Helge­son funderar över krogmöbler, som ju verkligen måste stå pall.

Jag kommer på mig själv att scrolla Marketplace efter begagnade rottingmöbler till landet, helst gratis. Får napp, stoppar ner två bläckfiskar (i bemärkelsen elastiska snören med krokar) i min rullvagn och tar bussen ut till närliggande villaförort. Hämtar, småpratar med trevlig givare, spänner fast en generös, snyggt sliten fåtölj ­in­­­­klusive ful men omklädningsbar dyna på vagnen och tar bussen tillbaka hem. Mycket nöjd! Tänker att cirkularitet, inte bara för att den är kostnads­effektiv, och flera användare av olika saker, det är ju lika fantastiskt som nödvändigt idag.

Begagnatmarknaden går som tåget gällande det mesta. Organisationen Svensk Handel har talat om att den nu tar plats i finrummet och går ”från skam till glam”. Andra experter menar att second hand-marknaden för kläder på sikt kan utklassa ohållbara fast fashion-kedjor som H&M och Gina Tricot. Andrahandsaktörer som Myrorna, Röda Korset och Sankt Erikshjälpen vittnar om kraftigt ökad försäljning, till och med försäljningsrekord.

Härom sistens intervjuade jag en krögare om hans syn på huruvida begagnad matsalsinredning skulle kunna funka. Visst vore det bra, menade han, men köpte hellre högkvalitativa möbler som tål hårt slitage, och då från företag som månar om att ge sina produkter ett extra långt liv. Han tog stolen som ett exempel, en mycket viktig möbel i en krogmiljö eftersom ett bra sittande tillsammans med mat och service skapar en kvalitativ helhetsmiljö. Ett bekvämt sitt­ande kan få gästen att vilja sitta kvar, och gud förbjude illa skrikande stålben som stör den i övrigt angenäma atmosfären.

Krögaren talade varmt om en av landets mest kända möbelsnickare och formgivare – Åke Axelsson, 92 år och fortfarande verksam. Hans djupa kunskap om och känsla för hållbar funktion, komfort och estetik är om­­vittnad och med de vardagsnära, meningsfulla behoven i fokus fort­sätter han att förfina och skapa håll­bara möbler för offentliga miljöer. Tåliga och långlivade, hittills har han i cirka 200 olika stolsmodeller cirkulerat sina idéer så lyckosamt att han givits epi­tetet sittandets, och därmed stolarnas, absolute mästare.

Axelssons familjeägda företag Gärsnäs har länge fokuserat på att utveckla det cirkulära, gett sina produkter många olika sorters kvaliteter, producerat lokalt och låta dem ingå i ett ekologiskt kretslopp. Till företaget kan kundernas slitna möbler efter lång och trogen tjänst skickas för en öm, renoverande omvårdnad som ger ett nytt och ännu längre liv. De skickas in, repareras och skickas tillbaka som nya, bland annat till restauranger.

Vad jag i intervjun med krögaren också får reda på gällande cirkulära affärsidéer i krogmiljö är tvätteri­företaget Textilias tjänst ”upcy”, av upcycling. Här tas uttjänt textil omhand och sys om till bland annat kockrockar och serveringspersonal­kläder. Nytt liv, nya möjligheter!

Susanne Helgeson
Susanne Helgeson är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.

Enkelt och ekologiskt Som kund hos Ekolådan får du inte bara odlarnas bästa ekologiska grönsaker och frukter hem till dörren. Bara att bära in och äta direkt eller laga till – kanske med hjälp av recepten vi skickar med.

Våra odlare denna vecka:

Körsbärstomater: Alba Bio Soc. Coop Agricola, Ragusa, Italien.
Sallat: ”Gran Mix”, Ortobellina, Gorlago, Italien.
Gul lök: Tångagård, Falkenberg.
Spetskål: Jorge Chaparro i Motril, Spanien.
Gurka: Van Brakel Organic BV, Poortvliet, Holland.
Avokado: ” Hass”, Avoglobe E.I.R.L., Lima, Peru.
Palsternackor: Hulte Eko, Hemse.
Morötter: Campobello SRL, Licata, Italien.
Rotpersilja: Hulte Eko, Hemse.
Vitkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Potatis: ”Queen Anne”, Tångagård, Falkenberg.
Rödbetor: Hulte Eko, Hemse.
Broccoli: Agr. Jessyflor S.R.L., Stornara, Italien.
Oregano: Orto Novo, Ekerö.
Basilika: Orto Novo, Ekerö.
Svartrötter: Arenosa B.V., Lelystad, Holland.
Zucchini: Alba Bio Soc. Coop Agricola, Ragusa & Arte Bio, Santa Croce Camerina, Italien.
Gulbetor: Hulte Eko, Hemse.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken & Appbosa, Saman, Peru.
Apelsiner: ”Valencia”, Naranjas Ché Coop .V., Sagunto, Spanien.
Päron: ”Red Bartlett”, Patagonian Fruits Trade S.A., Argentina.
Äpplen: ”Jonagored”, Fruktgården Augustin, Jork, Tyskland.
Passionsfrukt: Ocati S.A, Chía, Colombia.
Mango: ”Kent”, Zongo Adama, Bobo-Dioulasso, Burkina Faso.

Med reservation för ändringar.