
Från invasiv till inhemsk
Att bekämpa invasiva arter, är det i alla lägen rätt väg att gå? Ann-Helen Meyer von Bremen ställer sig frågan – och tar flodhästar som exempel.
Enligt Forbes var knarkhandlaren Pablo Escobar den sjunde rikaste personen i världen och som många andra snuskigt rika människor gillade han exotiska djur. På sin 2 000 hektar stora Hacienda Nápoles, 15 mil öster om Medellín i Colombia fanns bland annat gokartbana, skulpturpark, tjurfäktningsarena och en djurpark med antiloper, giraffer, zebror, elefanter, strutsar – och fyra flodhästar. När polisen gjorde sin razzia för 30 år sedan och sköt Escobar, togs alla djur omhand, utom flodhästarna som man inte riktigt visste hur man skulle hantera.
Idag är haciendan en temapark och ett museum över Escobars liv där den största attraktionen är flodhästen Vanessa, som stannat kvar på gården och betraktas som tam. De andra har däremot spritt sig. I Magdalenafloden som har allt en flodhäst kan önska – mat, vatten och avsaknad av naturliga fiender – beräknas de numera vara ett par hundra till antalet.
Myndigheterna har försökt lösa problemet, men det har inte gått så bra. När man sköt flodhästen Pepe (som uppenbarligen var så känd att han hade ett namn) blev det ramaskri bland lokalbefolkningen. Då försökte man sig på att sterilisera djuren, vilket visade sig vara en alltför stor utmaning. Det senaste budet är att flodhästarna ska flygas till Indien eller Mexiko. Om det blir verklighet återstår att se.
Flodhästar finns normalt inte i Sydamerika (Escobar smugglade in kvartetten från en amerikansk djurpark) och flera biologer anser därför att de är invasiva och hotar den biologiska mångfalden. Andra biologer menar att det snarare beror på vilken tidshorisont vi har. Sydamerika saknar idag stora gräsätare, men fram till för 10–11 000 år sedan fanns här både den gigantiska laman och notoungulatan, som till utseendet påminner om en mer högbent flodhäst och som levde både i vatten och på land. Flodhästarna kan nu ta över de utdöda gräsätarnas nischer och återskapa viktiga naturtyper som har försvunnit.
Historien om ”kokainflodisarna” är ett färgstarkt men också intressant exempel på att det inte alltid är meningsfullt att klassa växter och djur som invasiva. Genom historien har ständigt nya arter gjort entré, ibland för att klimatet förändrats, ibland för att människor, medvetet eller omedvetet, fört med sig nykomlingar. Många av våra odlade frukter och grönsaker är ett resultat av detta. I samband med européernas kolonisering av Amerika överfördes inte bara sjukdomar som syfilis, malaria och smittkoppor mellan Gamla och Nya världen, utan också växter och djur, det hela brukar kallas för det columbianska utbytet. Genom det fick Europa tomater och potatis och Amerika fick hästar och vete. En del av arterna som överfördes var invasiva.
Hur kommer vi om ett par hundra år att se på arter som klassas som invasiva idag, som lupin, jätteloka, tvättbjörn och mink? Ser vi dem fortfarande som hot eller har de blivit inhemska? Har de nått en stabilisering eller är det fortfarande utrotning som gäller?
Våra odlare denna vecka:
Tomater: Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård, Linköping.
Sallat: ”Roman”, Marcello’s farm, Kristianstad.
Rödlök: Franje Onions BV, Waarde, Holland.
Vitkål: Marcello’s farm, Kristianstad.
Pumpa: ”Hokkaido”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Mangold: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Morötter: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Persilja: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Gulbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Grönkål: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Avokado: ”Hass”, Mavuno Organics, Nairobi, Kenya.
Röd Chili: Van Brakel Organic BV, Poortvliet, Holland.
Brytbönor: Marcello’s farm, Kristianstad.
Gurka: Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Aubergine: Premium Organics S.L., Leioa, Spanien.
Zucchini: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Rödbetor: Wålstedts Lantbruk, Dala-Floda.
Bananer: Horizontes Organicos, Azua, Dominikanska republiken.
Granatäpple: Flor de Doñana Bioorganic, Almonte, Spanien.
Druvor: ”Sublima”, O.P. Ortofrutticol Jonica, Ginosa, Italien.
Äpplen: ”Discovery”, Store Juleboda Gård, Degeberga.
Päron: ”Williams”, Maerofrutta, Lagnasco, Italien.
Mango: ”Osteen”, Bio Algarrobo, Algarrobo, Spanien.
Med reservation för ändringar.